Felbecsülhetetlen értékű dokumentumokat kapott a Szegedi Zsidó Hitközség

Löw Immánuel és József Attila neve is szerepel azokban a dokumentumokban, amelyeket a Bécsben élő Tardos Veronika szobrászművész bocsátott a hitközség archívumának rendelkezésére.

Tardos Veronika szobrászművész öt vendégkönyvet és további várostörténeti naplókat bocsátott a Szegedi Zsidó Hitközség Archívuma munkatársainak rendelkezésére. A Délmagyar tudósítása szerint a dokumentumokat nagyapja testvére, Tardos-Taussig Ármin készítette.

 

Frauhammer Krisztina, az archívum munkatársa a lapnak elmondta, Tardos-Taussig Ármin az 1900-as évek első évtizedeiben Szeged kulturális életének motorja volt.

„Fontos figurája volt a holokauszt előtti időszak szegedi művészéletének. Sok emlékmű van a városban, amelyet ő készített, aktív volt a hitközségben is”

– mondta Frauhammer Krisztina.

Tardos-Taussig Ármin mindent dokumentált, lakásában nagy szalonélet zajlott, ahol vendégkönyveket tartott, amelyekbe bejegyzéseket írtak a látogatói, a korszak meghatározó művészei, irodalmárai, értelmiségijei. Sokáig nem találták ezeket a naplókat, de hosszas levelezés után sikerült az archívum munkatársainak eljutniuk Tardos Veronikához.

„Ezeknek az albumoknak a helytörténeti értéke felbecsülhetetlen. Messze több ez az anyag, mint amire számítottunk”

– közölte a Délmagyarral Frauhammer Krisztina.

Az archívum október 16-án nyit kiállítást Tardos-Taussig Árminról a szegedi zsidó családokat bemutató tárlatsorozatuk következő állomásaként, ahol a pénteken érkezett kincsek egy része is megtekinthetővé válik a nagyközönség számára.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp