Elegáns válasz a fiatal rabbiktól a Mazsihisz kirekesztő nyilatkozatára

A Mazsihisz Rabbikara a minap tett közleményt arról, hogy nem fogadja el az újonnan megalakult vallási bíróság döntéseit. A fiatal rabbik által alapított Budai Bét Din most reagált az elutasításra.

Schönberger András, a Mazsihisz Rabbitestület alelnöke és Dr. Frölich Róbert országos Főrabbi közleményben szögezte a múlt héten, hogy a neológ Rabbitestület nem fogad el és nem tekint érvényesnek semmilyen más Bét Dinhez kötődő, és Magyarországon kiállított dokumentumot (get, gijjur, stb.).

A nyilatkozatra azután került sor, hogy három fiatal, külföldön élő és más-más zsidó vallási irányzathoz tartozó rabbi – Pollák Áriel, Bedő Viktória és Langer Ármin – megalapította a Budai Bét Dint a betérések megkönnyítése érdekében. Bedő Viktóra azt mondta a Kibicnek, hogy már régóta szükség volt arra, hogy Magyarországon ne csak egy Bét Din működjön, mert a monopolhelyzet nem tesz jó senkinek. Ezt a Bét Dint a Mazsihisz működteti.

Most a három fiatal rabbi az alábbiakkal reagált a Mazsihisz elutasító kijelentéseire.

“A Budai Bét Din értesült a Mazsihisz rabbitestületének működéséről, és szeretné nyomatékosan leszögezni, hogy
elfogadjuk közösségeinkben – Magyarországon, Izraelben, az Egyesült Államokban – a neológia betéréseit, feltéve, hogy azok megfelelnek a zsidó vallásjog előírásainak (bét din, tvilá, milá), a neológ rabbikat rabbiknak tekintjük.
Kívánjuk, hogy a neológ rabbikar és a teljes magyar zsidóság jó, reményteli évre írasson be. Sáná tová umetuká
שנה טובה ומתוקה”

Kapcsolódó cikkünk:

Védi a monopolhelyzetét a Mazsihisz: nem ismeri el az új független bét dint – Kibic Magazin

Nem jó a zsidóságba betérőknek, hogy a Mazsihisz monopolhelyzetben van a betérések elbírálásakor, mondta Bedő Viktória rabbi az új független vallási bíróság, a Budai Bét Din megalakítása kapcsán a Kibicnek. Ahogy várható volt, közleményt adott ki a Mazsihisz Rabbitestülete a nemrég megalakult független vallási bíróság, a Budai Bét Din kapcsán.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp