Védi a monopolhelyzetét a Mazsihisz: nem ismeri el az új független bét dint

Nem jó a zsidóságba betérőknek, hogy a Mazsihisz monopolhelyzetben van a betérések elbírálásakor, mondta Bedő Viktória rabbi az új független vallási bíróság, a Budai Bét Din megalakítása kapcsán a Kibicnek.

Ahogy várható volt, közleményt adott ki a Mazsihisz Rabbitestülete a nemrég megalakult független vallási bíróság, a Budai Bét Din kapcsán.

Mint írják: „a MAZSIHISZ Rabbitestülete ezennel ismételten közli, hogy 2019. augusztus 15-i ülésén a magyarországi neológ rabbik többségének jelenlétében Áv Bét Dint választott, s deklarálta, hogy a MAZSIHISZ keretein belül csak az általa összehívott Bész Din minősül érvényesnek, elfogadottnak.”

A közleményben leszögezi Schönberger András, a Rabbitestület alelnöke és Dr. Frölich Róbert országos Főrabbi, hogy a Rabbitestület nem fogad el és nem tekint érvényesnek semmilyen más Bét Dinhez kötődő, és Magyarországon kiállított dokumentumot (get, gijjur, stb.).

Frölich Róbert

Bedő Viktória rabbi, a Budai Bét Din egyik alapítója a Kibicnek írt cikkében kitér arra, hogy számítanak rá, a neológia nem fogja elfogadni az általuk kiadott betérést. Ugyanakkor mint írja a hozzájuk fordulók elsősorban nem külsődleges okok, hanem  „maguk és az Örökkévaló, valamint a közvetlen közösségüknek szemében szeretnének halahikusan zsidók lenni”.

A rabbi hozzáteszi, hogy bét dinünknek két rabbija tagja a nemzetközi konzervatív rabbikarnak, és az európai reform és konzervatív (Europában Maszorti) mozgalom elfogadja egymás rabbijainak betéréseit. Ezért arra számítanak, hogy az általuk kiadott betérések nemzetközi szinten több helyen elfogadottak lesznek.

Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy nem ritka jelenség a zsidóságon belül, hogy az egyik közösség nem fogadja el a másik közösség által kiadott betérést.

„Ha csak az számítana, hogy egy betérőnek a teudája a legexkluzívabb klubba szolgáljon tagsági kártyaként, akkor soha senki nem térhetne be, mivel mindig lesz egy olyan zsidó közösség amely nem fogadja el még a legortodoxabb betéréseket sem”, írja Bedő Viktória rabbi.

Kapcsolódó cikkünk:

Magyarországon már régóta szükség van egy alternatív bét dinre – Kibic Magazin

Eddig csak neológ betérésre volt Magyarországon lehetőség, és ez a monopol helyzet nem tesz jót senkinek, véli a nemrég alakult budai bét din egyik tagja, Bedő Viktória rabbi, aki reagált a Bét Orim elnöke, Gróf Tamás Szombatban megjelent írására. Nagy öröm a számunkra, hogy megalakult a budai bét din, mert Magyarországon már régóta szükség van egy alternatív bét dinre.

 

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp