Több nem-zsidó érkezett Izraelbe az ukrán háború miatt, mint zsidó

2022-ben Oroszország adta az új izraeli bevándorlók felét.
Az év eleje óta 38 202 új bevándorló érkezett Ukrajnából, Oroszországból és Fehéroroszországból Izraelbe, és vált izraeli állampolgárrá. Ez 148 százalékkal magasabb a tavalyi év hasonló időszakában összesen bevándoroltak számánál – közölte Pnina Tamano-Sata bevándorlási és befogadási miniszter a lappal.

Ukrán menekültek a Ben Gurion Reptéren, 2022

Ugyanennyien voltak azok az ukrán menekültek – 38500 fő -, akik a zsidó befogadási szabályok szerint nem jogosultak izraeli állampolgárságra. Közülük mindössze 13 700-an maradt Izraelben.

2022-ben Oroszország adta az új bevándorlók felét, 23 789 orosz állampolgár kért izraeli letelepedést. Ukrajnából 13 097-en, Fehéroroszországból pedig 1316-an lettek eddig idén izraeliek.

Oroszországban zsidók tízezrei várakoznak Izraelbe vándorlásukat biztosító engedélyekre, de Pnina Tamano-Sata bevándorlási és befogadási miniszter nem mondott pontos számot a jelentkezőkről. A minisztériuma és a bevándorlási ügyekben eljáró partnere, a Zsidó Ügynökség (Szochnut) folyamatosan dolgozik Oroszországban a zsidók Izraelbe költözésén, noha Moszkva megpróbálja bezárni az ottani ügynökséget.“A Zsidó Ügynökség módosított szabályokkal, a helyi utasításoknak megfelelően jár el. Jogilag fogják megoldani a nehézségeket”- nyilatkozta a miniszter. A Szochnut esetleges bezárásáról döntő moszkvai bíróság hétfőn ismét, ezúttal október közepére halasztotta a tárgyalást a szervezet oroszországi sorsáról.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp