Meddőséget is okoztak a koncentrációs táborokban a nők ételébe tett szteroidok

A nácik azért csempésztek szteroidokat a női foglyok ételébe, hogy megakasszák a menstruációs ciklusukat, ezáltal csökkentsék vagy teljesen megszüntessék a gyermekvállalási képességüket.

A náci koncentrációs táborokba deportált nők 98 százaléka tapasztalt amenorrheát, vagyis a menstruáció elmaradását, nem sokkal a megérkezését követően, írja a Telex. A lap szemlézi az Ottawai Egyetem friss kutatási eredményét, amely arra jutott, hogy az amenorrhea a napi ételadagba kevert szteroidok miatt jelentkezhetett, amik azt is megakadályozták, hogy a nők teherbe eshessenek.

Női foglyok az auschwitz–birkenaui koncentrációs táborban (Fotó: Fortepan / Lili Jacob)

A Social Science & Medicine szaklapban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a zsidó nőknél elmaradó menstruáció túlságosan gyakori és egységes volt ahhoz, hogy trauma vagy alultápláltság okozza.

A kutatást vezető Peggy J. Kleinplatz orvosprofesszor a történelmi bizonyítékok, valamint a holokauszt-túlélők vallomásai alapján arra jutott, hogy a nácik szintetikus szteroidokat adtak a napi élelmiszeradaghoz, hogy megakasszák a menstruációs ciklusukat, és lehetőség szerint csökkentsék, vagy teljesen megszüntessék a gyermekvállalási képességüket. Kleinplatz szerint az amenorrheát ugyan a stressz és az alultápláltság is okozhatja, de a náci koncentrációs táborokban nagyon gyorsan jelentkezett a menstruáció elmaradása.

A kutatók 2018 és 2021 között 93 interjút készítettek holokauszt-túlélő nőkkel vagy gyerekeikkel. A legtöbbjük elmondta, hogy azt sejtették, valamit tesznek az ételükbe azért, hogy megszüntessék a menstruációjukat.

Egy, az auschwitzi konyhán dolgozó nő még a vegyszercsomagokat is le tudta írni Kleinplatznak, amelyeket minden nap fegyveres őrök hoztak, és levesbe oldva adták a női foglyoknak, abból a célból, hogy abbamaradjon a menstruációjuk. Ezt a narratívát erősítik egy 1969-es jelentés megállapításai is, amely a náci haláltáborok auschwitzi szakácsainak beszámolóiról készült.

A nácik által a női foglyok ételébe csempészett szteroidoknak később hosszú távú hatása is lett. A megkérdezett nők 98 százaléka ugyanis képtelen volt annyi gyereket szülni, amennyit szeretett volna.

A kutatás arra jutott, hogy a meddőség, a vetélés és a halvaszületések aránya kiemelkedően magas volt a holokauszt-túlélők körében, és nem volt összhangban az általános népességével, sem a zsidó népességével ezekben az években.

A koncentrációs tábor, ahol nők kegyetlenkedtek nőkkel – Kibic Magazin

A ravensbrücki koncentrációs tábor őrei az egyik túlélő szerint „átlagos nők voltak, akik ördögi dolgokat műveltek”. A ravensbrücki női koncentrációs tábort Heinrich Himmler, az SS vezetőjének ötlete nyomán hozták létre 1939-ben Németország északi részén. Sokáig ez volt az egyetlen női tábor.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp