Magánemberként segíti Vári György az új független vallási bíróság munkáját

A döntésre azért került sor, mert a Bét Orim reform zsidó hitközség ellenezte, hogy a közösség vallási vezetőjeként vegyen részt az új Bét Din működtetésében.

„A Bét Orimhoz kapcsolódó feladataimtól függetlenül, szabadidőmben segítem a Budai Bét Din működését”, nyilatkozta a Kibicnek Vári György, a Bét Orim vallási vezetője.

A döntésre azért került sor, mert a Bét Orim elnöksége a múlt héten jelezte, hogy nem támogatja azt, hogy a közösség vallási vezetőjeként dolgozzon Vári György az új független vallási bíróság számára.

A Budai Bét Dint három fiatal, külföldön élő magyar rabbi alapította a betérések megkönnyítése érdekében.

Vári György szerint a Budai Bét Din nem lazít a hagyományos előírásokon, működése során ezeket tartja szem előtt, de független minden irányzattól, és ezzel is bővíti a palettát.

Dr. Gróf Tamás, a Bét Orim elnöke is reagált arra cikkünkre, amelyben írtunk a közösségükön belül kialakult nézeteltérésről.

Mint írta: „a Bét Orim világi vezetése és Vári György között zavartalan a bizalmi viszony. Tagságunk hónapról hónapra növekszik, együttműködésünk hatékony köszönhetően Vári György, mint vallási vezető munkásságának, illetve közte és a világi vezetés között meglévő szoros bizalmi köteléknek.”

Kapcsolódó cikkünk:

Magyarországon már régóta szükség van egy alternatív bét dinre – Kibic Magazin

Eddig csak neológ betérésre volt Magyarországon lehetőség, és ez a monopol helyzet nem tesz jót senkinek, véli a nemrég alakult budai bét din egyik tagja, Bedő Viktória rabbi, aki reagált a Bét Orim elnöke, Gróf Tamás Szombatban megjelent írására. Nagy öröm a számunkra, hogy megalakult a budai bét din, mert Magyarországon már régóta szükség van egy alternatív bét dinre.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp