Először fognak ros hásáná ünnepséget tartani a Fehér Házban

A Fehér Házban eddig csak hanuka és pészach alkalmából adtak fogadásokat a zsidó vezetők és munkatársak számára.

A zsidó új év alkalmából szeptember 30-án ros hásáná fogadást fognak tartani a Fehér Házban, ahová Joe Biden amerikai elnök első alkalommal hozza el ezt a zsidó ünnepet, írja a JTA.

Joe Biden (Fotó: Fehér Ház / Wikimedia Commons)

Biden alelnökként a 2009-2017-es Obama-kormányzat idején ros hásáná és szukot alkalmából is rendezett fogadásokat a Haditengerészeti Obszervatóriumban, a hivatalos alelnöki rezidencián. Ő volt az első, aki ezt alelnökként megtette.

Bill Clinton volt az első elnök, aki hanuka-partit rendezett a Fehér Ház munkatársainak. Ezt George W. Bush elnök pedig nyilvános eseménnyé tette a zsidó közösség vezetői számára, a gyakorlatot Barack Obama és Donald Trump elnök is folytatta.

Obama vezette be a Fehér Házban a peszáchi szédert, amit Trump már nem folytatott, bár egy alkalommal a zsidó munkatársak a szomszédos Eisenhower Executive Office Buildingben gyűltek össze egy széderre.

A Biden-féle Fehér Ház tavaly az utolsó pillanatban adott otthont hanukai gyertyagyújtásnak, de egyébként a koronavírus-járvány miatt a zsidó rendezvényeket csak virtuálisan tartották.

Tavaly Kamala Harris és zsidó férje, Douglas Emhoff szintén először gyújtott hanukiát a Haditengerészeti Obszervatórium ablakában. Idén Harris és Emhoff a rezidenciájukon tartottak szédert a család és a zsidó munkatársak számára. Harris és Emhoff az első olyan vezető család, amely hivatalos rezidenciáján mezuzát helyezett el.

A JTA megjegyzi, hogy az amerikai elnökök évek óta rendszeresen tájékoztatják a zsidó vezetőket konferenciahívások keretében a zsidó nagyünnepek előtt.

Elsőként díszítették zsidó jelképpel Kamala Harrisék az alelnöki rezidenciát – Kibic Magazin

Doug Emhoff az első zsidó származású, aki egy amerikai elnök, vagy alelnök házastársa, és Kamala Harris pedig az első női alelnök, aki ráadásul színesbőrű is. Az amerikai alelnök, Kamala Harris és férje, Doug Emhoff újból elsők lettek valamiben, mivel egy zsidó történelmi jelképet, egy fehér mezüzét raktak ki az alelnöki rezidencia bejáratának jobb oldalára – írta a hvg.hu a CNN nyomán.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp