200 millió emberről derülhet ki, hogy zsidó származású

Főként Európában és Latin-Amerikában élhetnek olyan emberek, akik zsidó ősökkel rendelkeznek, de nem tudnak róla. Most papírt is kaphatnak zsidó származásukról.

Most először kérhet és kaphat szefárd származási bizonyítványt a spanyol és portugál zsidó közösségek több tízmillió leszármazottja, akiknek őseit a 14. századtól erőszakkal térítették át a kereszténységre.

A legújabb tudományos és genetikai kutatások kimutatták, hogy nagyrészt Latin- és Észak-Amerikában és Európában 200 millió olyan ember él, akinek „zsidó felmenői voltak az inkvizíció idején Spanyolországban és Portugáliában.

A történelmi kezdeményezést az Amerikai Szefárd Föderáció Zsidó Tapasztalat Intézete, a Reconectar, valamint Genie Milgrom, díjnyertes író, kutató és genealógus indította útjára, aki teljes mértékben tudta dokumentálni anyai leszármazását 22 generáción keresztül, egészen 1405-ig az inkvizíció előtti Spanyolország és Portugália koráig.

Genie Milgrom, Ashley Perry (Perez) és Dr. Drora Arussy

Milgrom vezeti az inkvizíciós feljegyzések digitalizálását is, amelyek soha nem látott mennyiségű genealógiai információt szolgáltatnak azok számára, akik megpróbálják felfedezni lehetséges zsidó gyökereiket. Ezek és a tanúsítási webhelyen található egyéb információk széles köre segít a leszármazottaknak, más néven Anousimnak, Marranosnak, Conversosnak vagy Kripto-zsidóknak, hogy felfedezzék örökségüket, írja az israelnationalnews.com.

„A szefárd származásról szóló bizonyítvány sokak számára történelmi jelentőségű szerte a világon, különösen Latin- és Észak-Amerikában. Sokan vágynak arra, hogy kapcsolatba kerüljenek múltjukkal, és mindeddig nem volt módjuk erre” – mondta Milgrom.

A tanúsítás folyamata egy viszonylag rövid kérdőív kitöltésével kezdődik. Ebben egy személy hátteréről, a zsidó örökségéről, például szokásokról, családfákról vagy zsidó kötődésű tárgyakról szóló nyomokról kell beszámolni, valamint arról, hogy miért hiszik azt, hogy szefárd származásúak. Ezt az információt ezután egy szakértőkből és kutatókból álló csoport fogja értékelni, és megállapítja, hogy a kérelmező elegendő információval rendelkezik-e a tanúsítvány odaítéléséhez.

“Az ember identitása a múltján, a jelenén és azon alapul, hogy mit akarnak a jövővel kapcsolatban. A szefárd származású bizonyítvánnyal segítünk igazolni a múltját, hogy erősebb ön- és identitástudatot alakítsanak ki” – mondta Dr. Drora Arussy, az ASF Zsidó Tapasztalat Intézetének igazgatója.

Bár a bizonyítványnak nem lesz jogi státusza, egyre több zsidó származású személy szerint ez óriási büszkeség és identitás-érzés lenne számukra.

„Ez egy paradigmaformáló pillanat a zsidó történelemben. Most először tízmillióknak van lehetősége valamiféle újrakapcsolódásra azoknak, akiknek felmenői erőszakkal elszakadtak a zsidó néptől,. Az általunk kínált bizonyítvány egy módja annak, hogy formálisan kapcsolatba lépjenek zsidó örökségükkel, és újra kapcsolatba kerüljenek népükkel” – mondta Ashley Perry (Perez), a Reconectar elnöke, egykori magas rangú izraeli kormánytanácsadó és igazgató.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp