Arabokkal együtt ünnepeltek zsidó esküvőt az Arab Emírségekben

Új korszak kezdetét jelezheti az esküvő az arab világban élő zsidók számára.

Levi Duchman rabbi, az Egyesült Arab Emírségek rabbija és Lea Hadad szerdán ünnepelte az esküvőjét az ország fővárosában, Abu Dzabiban, a világ minden tájáról érkezett 1500 vendéggel körülvéve. A vendégek között volt emirátusi királyi család, prominens rabbik, méltóságok és az ország virágzó zsidó közösségének nagy része. Az esküvő mérföldkőnek számító esemény, amely új korszakot jelez az arab világban élő zsidók számára, írja a zsido.com más külföldi lapok nyomán.

Több száz helyi zsidó és arab volt jelen az eseményen, akik először vettek részt zsidó esküvőn. A vendégek arabul, héberül, jiddisül, franciául és egyéb más nyelveken beszéltek, ezért a ceremónia angol nyelven zajlott, amelyet minden vendég értett.

Az esküvőt, az Arab-öböl legnagyobb zsidó eseményét a közelmúltban, Abu Dhabi Hilton Yas szigetén tartották, és a szálloda nemzetközi szakácscsapata gondoskodott róla. A kóser ételeket az EAKC (Emirates Agency for Kosher Certification) biztosította, az egyetlen helyi hivatalos kóser felügyelet, amelyet egyébként a vőlegény alapított, hogy elérhetővé tegye a kóser ételeket az Emirátusokban.

A zsidó közösség az Egyesült Arab Emírségek vezetésének komoly támogatását élvezi, és nyíltan ünnepli a zsidó életet és tartja az ünnepeket. A közösségük folyamatosan bővül, zsidók és izraeliek vándorolnak ki az Emirátusokba, és a helyi zsidók segítik őket a letelepedésben és az üzleti kapcsolatok kiépítésében.

A menyasszony Menachem rabbi és Batcseva Hadad lánya, akik Chabad brüsszeli követei voltak, ahol apja főrabbiként szolgált. A vőlegény Duchman rabbi Marokkóban tanult arabul, majd 2014-ben költözött az Emirátusokba, munkájának köszönhetően a helyi zsidóság az arab világ leggyorsabban növekvő zsidó közösségévév vált.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp