Megkerült a milliókat érő érme, ami az izraeli függetlenséget jelképez

Húsz év után sikerült visszaszereznie Izraelnek az értékes pénzérmét. Az egész világon csak 5 darab van belőle.

Az Egyesült Államok visszaadta Izraelnek azt az 1 millió dollár (mintegy 401 millió forint) értékű érmét, amelyet két évtizede csempésztek ki az országból – számol be a BBC. A szimbólumokkal teli ezüstpénzt nagyjából 2 ezer éve, a római hatalom elleni zsidó felkelés idején verték.

A kutatók csupán négy hasonló negyed sékelt ismernek. A zsidó motívumokban gazdag érme időszámítás szerint 69-ben, a zsidó-római háború negyedik évében készült, és az izraeli függetlenség egyik jelképének tekintik. A lázadást a rómaiak 70-ben végül leverték, Jeruzsálemet és a templomot is elpusztították.

Római-zsidó háború

A leletet 2002-ben fosztogatók találták meg, majd illegálisan vitték ki Izraelből. A tárgy ügyében hosszú évekig tartott a nyomozás. A történet akkor kezdődött, amikor az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) csapata értesült arról, hogy elloptak egy érmét abból a gyűjteményből, amelyet Jeruzsálemtől délre, az Ella-völgyben találtak fel.

A vizsgálat 15 éven át zajlott, a tárgy Jordánián és az Egyesült Királyságon át érkezett meg Amerikába 2017-ben, a kincset végül az amerikai hatóságok lefoglalták.

A leletet szeptember 12-én, New Yorkban adták át Izrael képviselőinek egy ceremónia keretében.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp