Több ággyal, laboratóriummal és gyógyszertárral újult meg a Szeretetkórház

Átadták a Magyarország Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) fenntartásában működő Szeretetkórház Reichmann-szárnyát szerdán Budapesten.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: nemcsak a megújult épületrész ad okot az ünneplésre, hanem az is, hogy a kormány és a történelmi egyházak közötti együttműködés „ilyen csodálatos eredményekhez vezet”.

Takács Péter, Müller Cecília, Semes Asszaf és Heisler András átadja a Szeretetkórház megújult épületrészét (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Hozzátette: az együttműködés gyümölcseit nemcsak az adott vallási közösségek élvezhetik, hiszen az egyházi kórházak, így a Mazsihisz Szeretetkórház is kiveszi részét a területi ellátásból. Az államtitkár köszönetet mondott a kórház vezetésének a covid-betegek ellátásáért, és kiemelte a kórház részvételét a nemzeti oltási programban.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke felidézte:

a Reichmann-szárnyat 37 éve adták át a kanadai Reichmann-család és más adományozók jóvoltából. Az addigi, eredetileg nem kórháznak épült, az 50-es évek államosításai után kényszerből kórházzá alakított épületet, a kor akkori követelményeinek megfelelően kialakított bővítés tette elviselhetővé a betegeknek

– mondta.

Emlékeztetett: a kormány 2017-ben döntött arról, hogy jelentős forrást biztosít az egyházi kórházak rekonstrukciójára, az egyházi kórházak fenntartói és vezetői pedig közösen kialakították azt az ellátási struktúrát, amely lefedi szinte az összes orvosi ellátási területet.

Azóta az intézmény a felhasznált forrásokkal „rendben és pontosan elszámolt” – mondta, hozzátéve, a projekt befejezéséhez még körülbelül két és fél milliárd forintra számítanak, meglátása szerint joggal, hiszen a kormány a nehéz gazdasági környezetben is be kívánja fejezi a megkezdett beruházásokat. „Mi pedig ígérjük, hogy minden fillért a betegek ellátásra fogunk fordítani” – fogalmazott a Mazsihisz elnöke.

Müller Cecília országos tisztifőorvos hangsúlyozta: az elmúlt két évben, a koronavírus-járvány idején a Mazsihisz Szeretetkórház bebizonyította, hogy dolgozói mindent megtesznek betegeik lehető legszakszerűbb ellátásáért. Az országos tisztifőorvos jelezte, hogy a beruházás a pandémia nehézségei ellenére is folyamatosan zajlott, és megköszönte a tervezők, a kivitelezők, a dolgozók munkáját és a betegek türelmét. Azt is mondta: a korszerű, új szárny a benne dolgozók „szeretetteli tevékenységével” lesz teljes.

A Szeretetkórház megújult épületrésze (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Moran Birman, Izrael budapesti nagykövetének helyettese szerint szívet melengető érzés látni a magyar kormány és a Mazsihisz erőfeszítését a kórház felújításáért, és ennek még nagyobb a jelentősége, tudván, hogy ez az egyetlen fennmaradt szeretetkórház Közép-Európában.

A mai napig élnek Magyarországon holokauszt-túlélők, akiknek egészségét és jóllétét a lehető legtovább kell ápolni és védeni – emelte ki, megköszönve a kórház munkatársainak az értük végzett munkájukat

– tette hozzá a diplomata.

Shemesh Assaf, a Szeretetkórház főigazgatója arról beszélt: egy kórház úgy működik, mint egy emberi test, és a szeretetkórház jelenleg „egészséges és stabil”. Ez pedig annak köszönhető, hogy munkatársai a jó és rossz időkben egyaránt helytálltak.

A sajtóanyag szerint a beruházás összesen 1055 négyzetméteren és 5 szinten valósult meg. Az eddigi kapacitás 39 ággyal, egy 200 négyzetméteres, új intézeti gyógyszertárral, valamint egyéb kiszolgáló egységekkel bővült.

A kialakított, egy-, illetve kétágyas, akadálymentesített kórtermekben saját fürdőszoba, televízió és légkondicionáló berendezés található. Az új, központi laboratórium önálló épületben kapott helyet 205 négyzetméteren.

A kórház teljes felújítására a kormány 4,8 milliárd forintot biztosított.

Megújult Közép-Európa egyetlen zsidó kórháza, a Szeretetkórház – Kibic Magazin

A Mazsihisz Szeretetkórházában új diagnosztikai‌ ‌és‌ ‌járóbeteg-ellátó‌ ‌részleg,‌ ‌valamint‌ ‌egy 60‌ ‌ágyas‌ ‌rehabilitációs‌ ‌osztály‌ ‌kapott‌ ‌helyet.‌ A megújult épület 2300 négyzetméter hasznos alapterületű, a betegszobák, vizsgálók és kezelőhelyiségek légkondicionáltak, a kórtermek mindegyike televízióval felszerelt és saját fürdőszobával rendelkezik. Az épületrészben a kor kívánalmainak megfelelő informatikai rendszert alakítottak ki medikai szoftverekkel együtt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp