Sötétbe borulhat az Eiffel-torony az energiaválság miatt

Számos más európai nevezetességénél, például a berlini Zsidó Múzeumnál is csökkenthetik a világítást.

A francia főváros szimbólumának számító Eiffel-tornyot sem kímélik az energiaválság hatásai, amely által a párizsi városháza várhatóan amellett fog dönteni, hogy a világ leglátogatottabb műemlékének világítása a szokásosnál jóval hamarabb sötétedjen el.

Az Eiffel-torony jelenleg sötétedés után hajnali 1 óráig világít, amelyet aztán óránként 5 percre korlátoznak, mindez pedig 20 ezer izzónak és egy bonyolult világítási rendszernek köszönhető, amelyek többek között a csodás aranyszínű fényért is felelnek.

A tervek szerint a torony már 23:45-kor elsötétedhet, amikor az utolsó látogatók is távoznak, vagyis éjfélkor már senki sem gyönyörködhet majd a fényében, a világítás korlátozására irányuló lépés pedig egyfajta példamutatás a városi világítás általános csökkentésére.

Jean-François Martins, a torony igazgatóságának vezetője mindezt egy „szimbolikus gesztusnak” nevezte, amely „része az energiamegőrzéssel kapcsolatos növekvő tudatosságnak”, hiszen az emlékmű éjszakai világítása az éves energiafogyasztás 4 százalékát teszi ki – írta a The Guardian.

Emellett más városokban is hasonló korlátozások mellett döntöttek, például a marseille-i Pharo palota világítását is hamarabb fogják lekapcsolni szeptember végétől, valamint a berlini Győzelmi oszlop, a Vilmos császár emléktemplom és a Zsidó Múzeum kapcsán is erre jutottak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp