Saját zsidóságával is foglalkozik Spielberg új, önéletrajzi ihletésű filmje

A The Fabelmans című film az Oscar-díjas rendező legszemélyesebb alkotása lett.

Szombat este mutatta be Steven Spielberg a The Fabelmans című, részben önéletrajzi ihletésű filmjét, amely a rendező zsidó neveltetéséről és filmes pályafutásának első éveiről szól. A Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon tartott bemutatóról a JTA számolt be.

The Fabelmans

A film a főszereplő, Sammy Fabelmant követi végig a kisgyermekkortól a középiskoláig, amint a beleszeret a filmkészítésbe. A film gyorsan megalapozza a család zsidó származását. Az elején a Fabelman család New Jerseyben él, és Sammy megjegyzi, hogy a karácsonyi fények hiányáról tudja, melyik ház az övék. A család egy ponton hanukai áldást énekel, később pedig sábáti vacsora van az asztalon, kaláccsal és hagyományos zsidó ételekkel.

A család ezután Arizonába, majd Észak-Kaliforniába költözik, ahol sokkal kevesebb zsidó él a környéken. Phoenixben meglátogatja őket Sammy régimódi bevándorló nagybátyja, aki mesél arról, hogyan birkózott meg a zsidógyűlölőkkel, amikor még egy cirkuszban dolgozott, majd sötéten figyelmezteti Sammyt, hogy egy nap talán választania kell a családja és a művészete között. Ezek a szavak a film egy későbbi kulcspillanatában prófetikusnak bizonyulnak.

A novemberben az amerikai mozikba kerülő film tágabb története Spielberg saját életének részleteihez is hű. Nem sokkal a II. világháború után született Cincinnatiben, apja úttörő informatikai mérnök volt, anyja pedig zongorázott. Arnold Spielberg ortodox zsidó családból származott, Steven pedig héber iskolába járt gyerekkorában, és Arizonában volt a bár micvója.

A család valóban New Jerseyből költözött Arizonába, majd Kaliforniába, tényleg volt három húga, és a szülei valóban elváltak az 1960-as évek közepén. Ahogy Spielberg belenőtt a filmkészítésbe, a válás, a távollévő édesapa és a feszült szülő-gyermek kapcsolat számos filmjében kulcsfontosságú témaként jelent meg.

Spielberg amatőr 8 mm-es filmeket készített, mielőtt az 1960-as évek végén Hollywoodba ment, és megkezdte karrierjét a történelem egyik legsikeresebb rendezőjeként.

Steven Spielberg életében először videoklipet rendezett – Kibic Magazin

Az Oscar-díjas rendező a Mumford & Sons frontemberének új dalához forgatott klipet, nem a tőle megszokott módon. Steven Spielberg ez idáig még sosem rendezett videoklipet. A 24.hu szerint most azonban Marcus Mumford Cannibal című dalához elkészítette az első klipjét, amelynek producere a rendező felesége, Kate Capshaw volt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp