Megreformálná a Zsidó Világkongresszus az izraeli választási rendszert

Ronald S. Lauder szerint Izrael jelenlegi választási rendszere „biztos recept a katasztrófára”.

Lauder felszólította Isaac Herzog elnököt, hogy hozzon létre egy kétpárti bizottságot, amely a demokráciában, a választásokban és a kormányzásban jártas személyekből állna.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke és a Jerusalem Post Conference elnöke azt mondta, hogy Izrael jelenlegi választási rendszere „biztos recept a katasztrófára”, tekintve, hogy egy kis politikai frakció megdöntheti a kormányt, írja a jpost.com.

A New York-i Jerusalem Post konferencián Lauder arra hivatkozva, hogy Izraelben öt választást tartottak az elmúlt három évben, kijelentette, hogy a jelenlegi rendszer, amelyben az izraeliek egyenlően oszlanak meg jobb- és baloldalon, szinte biztosan garantálja, hogy egy újabb választás hamarosan követi a mostanit, amely november 1-jén lesz.

Lauder szerint az izraeli politikai rendszer eredendő instabilitása nem előnyös az ország számára, és a katasztrófa receptje. „Nincs ország, nincs üzlet, nincs szervezet – semmi sem működhet megfelelően, amit bármely csoport megzsarolhatna” – mondta.

Lauder így viccelődött: „Vannak emberek, akik csak úgy tudnak elaludni, ha bárányokat számolnak előtte. Ma egy izraeli miniszterelnöknek alvás előtt meg kell számolnia a Knesszet tagjait: „59, 60, 61”, majd reggel újra meg kell számolnia őket, hogy tudja, bemehet-e aznap az irodába”.

Lauder szerint az izraeli választási rendszer kontraproduktív, és megfojtja a kreativitást.

Ronald S. Lauder

„Azokkal a fenyegetésekkel, amelyekkel Izrael szembesül, különösen Irán részéről – jelentette ki –, jelenleg nem engedheti meg magának, hogy instabilnak tekintsék. A legtöbb ember a világon a fejét vakarná, ha ennyiszer kellene elmennie szavazni, és nem értené, hogyan működhet egy demokrácia ebben az állandó felfordulásban.”

Ezek után Lauder felszólította Isaac Herzog elnököt, hogy hozzon létre egy kétpárti bizottságot, amely a demokráciában, a választásokban és a kormányzásban jártas egyénekből áll, és segítsen „végre kirángatni Izraelt ebből a zűrzavarból”.

Lauder szerint a négy évre megválasztott izraeli miniszterelnök nem politikai kapcsolataik, hanem szakértelmük és minisztériumi ismereteik alapján tudna kinevezni minisztereket.

„El tudsz képzelni egy közlekedési minisztert, aki tud valamit a vonatokról, hidakról és autópályákról” – mondta Lauder. „Egy pénzügyminisztert, aki ért a gazdasághoz? Külügyminisztert, aki a világ nagykövetségein szolgált? Mert ez garantálná a stabilitást.”

Lauder úgy vélte, hogy Izrael jövője szempontjából semmi sem fontosabb, mint a választási rendszer megújítása, és hozzátette: „Ahogyan Theodore Herzl mondta: „Ha akarod, ez nem csak egy álom lesz.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp