Nem támogatja a Bét Orim, hogy Vári György szerepet vállaljon az új Bét Dinben

Feszültség támadt a reform hitközség elnöksége és vallási vezetője között. Vári György csak magánszemélyként vehet részt az új vallási bíróság munkájában, írta közleményében a Bét Orim elnöke, Dr. Gróf Tamás.

Mint arról korábban hírt adtunk, három külföldön élő fiatal magyar rabbi úgy döntött, hogy a magyar zsidó közösség támogatására, a komoly szándékú betérések megkönnyítésére létrehozzák az irányzatokhoz nem kötődő Budai Bét Dint.

Az alapítók: Bedő Viktória konzervatív, Langer Ármin rekonstrukcionista és Pollák Ariel szintén konzervatív rabbi. A Budai Bét Din titkára, mindennapi ügyeinek intézője Vári György (Bét Orim) lett.

Vári György

A Bét Orim reform zsidó hitközség elnöke, dr. Gróf Tamás azonban közleményt adott ki múlt hét pénteken, amelyben egyértelműen ellenzi az új és független vallási bíróság létrejöttét.

„Egy most alakuló, nem hivatalos Bet Din – vallási bíróság – által esetlegesen kiadott betérési bizonyítványt se Izrael, se a WUPJ vagy EUPJ, de még a Bét Orim sem ismeri el.  Célunk nem a mindenáron való betérítés és messze nem a növekedési számok indokolatlan hajszolása, hanem az, hogy a komolyan érdeklődő és őszintén betérni szándékozó, arra érdemeseknek bizonyult egyéneknek lehetővé tegyük, hogy elinduljanak tudatos zsidó útjukon és nagyon sok esetben azt, hogy visszataláljanak őseikhez, gyökereikhez”, írja dr. Gróf Tamás a szombat.org-on közölt írásában.

Hozzáteszi, Dr. Vári György a Budai Bét Din megalakítása ügyében nem a Bét Orim jelenlegi vallási vezetőjeként nyilatkozott, illetve cselekedett, a döntéséről nem egyeztetett a közösséggel és a vezetőséggel. A Bét Orim álláspontja szerint Vári György csak magánszemélyként vehet részt az új független Bét Din munkájában.

dr. Gróf Tamás

Dr. Gróf Tamás szerint a Bét Orim betérési programja kizárólag és szigorúan a Progresszív Zsidó Világszövetség (WUPJ) és annak Európai Szervezete, az EUPJ keretein belül működik. Európában az EUPJ az egyetlen hivatalos reform zsidó ernyőszervezet és az csak a londoni Bet Din, illetve a nemrég alakult prágai székhelyű Közép-európai Bét Din által irányelvei alapján lefolytatott, monitorozott és interjúkkal, vizsgával ellenőrzött betéréseit ismeri el.

Dr. Gróf Tamás – aki egyébként az EUPJ elnökségi tagja – közleménye szerint az EUPJ segítségével a betérés anyagi terhe is minimálisra csökkent, az oktatás, felkészítés a betérők számára ingyenes és a rászorultaknak a Bet Din költségéhez is tudunk hozzájárulást biztosítani.

Kapcsolódó cikkünk:

A betéréseket könnyítené meg a fiatal rabbik által alapított Budai Bét Din – Kibic Magazin

Külföldön élő, fiatal magyar rabbik a magyar zsidó közösség támogatására, a komoly szándékú betérések megkönnyítésére létrehozzák az irányzatokhoz nem kötődő Budai Bét Dint. Rengeteg olyan zsidó családtörténetű, zsidó kötődésekkel rendelkező, a zsidóság iránt vonzalmat érző ember él Magyarországon, aki, annak ellenére, hogy zsidónak érzi magát, a zsidó közösségek perifériájára sodródik, a zsidó közösség tekintélyes része ilyen emberekből áll, olvasható a közleményükben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp