Együtt élték túl a holokausztot, most pár nap különbséggel haltak meg

A testvérpár elválaszthatatlan volt egymástól, miután a holokauszt során elvesztették a szüleiket és a bátyjukat, és csak ők élték túl a náci haláltáborokat.

Az alabamai Holokauszt Oktatási Központ szerint Ruth Scheuer Siegler szombaton, 95 éves korában halt meg. Nővére, Ilse Scheuer Nathan 10 nappal korábban, 98 évesen távozott.

A nők Németországban születtek, és még fiatal lányok voltak, amikor Adolf Hitler az 1930-as években hatalomra került. A két nő elválaszthatatlan volt egymástól, miután a holokauszt során elvesztették a szüleiket és a bátyjukat, és csak ők élték túl a náci haláltáborokat.

„Mindig együtt voltak” – mondta Ann Mollengarden, az alabamai Holokauszt Oktatási Központ oktatási igazgatója az Al.com-nak. – „Amikor Ilse meghalt, azt hiszem, Ruth is készen állt.”

Ilse és Ruth

1944 elején a lányokat a birkenaui táborba vitték munkásnak, és elválasztották őket az anyjuktól, akit soha többé nem láttak – derül ki a két nő életrajzából. Utoljára a táborban látták az apjukat, bátyjuk pedig egy németországi táborban halt meg, írja az nbc.com.

„A lányok téglát hordtak az épület egyik végéből a másikba. Ilse fegyverhuzatot és egyenruhát is varrt. A krematórium kemencéihez közel dolgozva látták a halomba rakott cipőket. Most először vették észre, hogy rabtársaikat megölik és elhamvasztják” – áll az életrajzban.

1949-ben mindkét nő feleségül ment egy-egy holokauszt-túlélőkhöz. Ruth és Walter Siegler 1960-ban Birminghambe költözött Ilse és Walter Nathan mellé, akik már a környéken éltek.

Később Ilse és Ruth előadásokat tartott a holokausztról, mindketten megözvegyültek, de a végsőkig legjobb barátok maradtak, és közel éltek egymáshoz.

„Mindig azt mondom, hogy higgyünk és reménykedjünk” – mondta Ilse Nathan. „Egymásnak támaszkodtunk és együtt imádkoztunk.”

Végül csupán tíz nap különbséggel követték egymást a halálba is.

Ilse és Ruth
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp