A krakkói gettó náci felállítója, aki rejtélyes körülmények között halt meg a háború után

Magyarországra érkezik Philippe Sands nemzetközi jogász, aki számos nagy sikerű könyvet írt már, többek között a 2-dik világháborúról.

Otto von Wächter báró, ügyvéd, férj és apa magas rangú SS-tisztként és a második világháborúban a németek által megszállt Galícia kormányzójaként tevékenykedett, az ő nevéhez fűződik egyebek mellett a krakkói gettó felállítása. A háború után több mint 100 000 lengyel meggyilkolásával vádolják, vadásznak rá a szovjetek, az amerikaiak, a britek, de még Simon Wiesenthal is.

Philippe Sands végigkíséri az ifjú Otto Wächter felemelkedését, „istenáldotta” házasságát és családi élete alakulását, majd életük összeomlását. A férfi négy éven át menekül az igazságszolgáltatás elől, először Tirolban húzza meg magát, majd Rómában és a Vatikánban talál menedéket, új személyi azonosságot szerez, és igyekszik rácsatlakozni a nácik híres patkányútjára, amely Perón elnök Argentínájáig vezet. Ezen az útvonalon szökött meg Eichmann, Mengele és sok ezer náci, Wächter azonban nem jár sikerrel: a hidegháború hajnalán, rejtélyes körülmények között, váratlanul meghal.

A szerző a Wächter házaspár levelezéséből és más dokumentumokból, levéltárak és személyes beszélgetések nyomán tárja fel az igazságot, amellyel végül mindenkinek szembe kell néznie.

Philippe Sands szeptember 22-én Budapestre érkezik, hogy személyesen vegyen részt második magyarul megjelenő könyvének bemutatóján. A Patkányút – Egy szökevény náci szenvedélyes élete és titokzatos halála című kötet egyszerre történelmi detektívsztori, szerelmesregény, önéletrajz és hidegháborús kémtörténet ez a könyv.

Fordította: Orosz Ildikó
Közreműködnek:
Philippe Sands
Moderátor: Mesterházy Lili

Helyszín: Spinoza Színház (Budapest, Dob u. 15, 1074)

Időpont: szeptember 22, 19 óra

További információk

https://www.facebook.com/events/476485554299495

Kapcsolódó cikkünk:

A nemzetközi jogász, aki a családja történetén keresztül írt a nürnbergi perről – Kibic Magazin

A szerző, Philippe Sands a Bős-Nagymaros-perben a Magyarországot képviselő nemzetközi jogászok egyike volt. Kelet-nyugati utca – A népirtás és az emberiesség elleni bűntett fogalmának eredetéről című könyvét 2017-ben az év legjobb tényirodalmi művének választották. Amikor meghívást kap, hogy tartson előadást az ukrajnai Lvivben, Philippe Sands nemzetközi jogász családja titkos történetének nyomába ered.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp