A zsidó világ is gyászolja Erzsébet királynőt

96 éves korában meghalt II. Erzsébet királynő, a brit történelem leghosszabb ideig regnáló uralkodója. Jó kapcsolatot ápolt a brit zsidó közösséggel, de soha nem tette be a lábát Izraelbe.

A Buckingham-palota közlése szerint a királynő csütörtök délután békésen hunyt el a skóciai Balmoral kastélyban.

A csütörtöki bejelentés néhány órával azután érkezett, hogy a palota tisztviselői azt mondták, hogy orvosai „aggódnak”, és azt javasolták, maradjon orvosi felügyelet alatt.

A brit zsidó vezetők imádkoztak a királynőért. Ephraim Mirvis főrabbi a brit nemzetközösség zsidó közösségei nevében fejezte ki legmélyebb részvétét Őfelsége, a királynő halála kapcsán.

„A királynő a brit társadalom legnemesebb értékeit testesítette meg. Rendkívüli uralkodása alatt méltósággal és alázattal viselkedett, és világszerte példátlan volt kiemelkedő vezetési és a társadalom iránti önzetlen odaadása. Egy folyamatosan változó világban a stabilitás sziklája volt és az időtlen értékek bajnoka.”A spanyol és portugál szefárd közösség szerint a királynő uralma „a szolgálat és az odaadás eszméit testesítette meg”.

A liberális judaizmus képviselője, Charley Baginsky ezt mondta: „A királynő ragyogó példakép volt mindannyiunk számára.

Nagy barátja volt a zsidó közösségnek, fáradhatatlan volt jótékonysági munkájában és erős női vezető volt egy olyan világban, ahol ez nem volt jellemző. A liberális judaizmusnál továbbra is követni fogjuk a példáját.

Őszinte részvétünket fejezzük ki a királynő gyermekeinek, unokáinak, dédunokáinak és az egész királyi családnak. Emléke legyen áldás.”

A Zsidó Világkongresszus méltatta a királynő hatását a Nagy-Britanniában élő zsidó közösségekre, megjegyezve, hogy „70 éves uralkodása alatt a zsidó közösségek Nagy-Britanniában, Skóciában, Walesben, Észak-Írországban és szerte a Nemzetközösségben virágoztak és növekedtek békében és biztonságban”.

Sosem járt Izraelben

A zsidó közösséggel ápolt kapcsolat “szépséghibája”, hogy Erzsébet királynő a Közel-Kelet nagy részét meglátogatta, de soha nem járt Izraelben. Ugyanakkor fogadta Chaim Herzog és Ezer Weizman akkori elnököt, és tiszteletbeli lovagi címet adományozott Simon Peresz volt elnöknek.

Herzog meghívta őt Izraelbe, és bár maga a királynő soha látogatott el, férje, Edinburgh hercege, fiai, Edward és Károly herceg, valamint unokája, Vilmos herceg külön-külön jöttek Izraelbe. Az egyetlen hivatalos utazás azonban csak Vilmos hercegé volt.

Sokan úgy vélték, a brit külügyminisztérium az arab bojkottoktól tartva azt tanácsolta a királynőnek, hogy ne látogasson el Izraelbe, de a királynő még akkor sem ment el a zsidó államba, amikor már nem kellett ilyesmitől tartani.

A brit zsidó közösséggel jó volt a kapcsolata, és a közelmúltban Jakobovits Immanuel főrabbit és utódját, Jonathan Sacks főrabbit főnemessé avatta, és sok más brit zsidónak adományozott lovagi címet.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp