A betéréseket könnyítené meg a fiatal rabbik által alapított Budai Bét Din

Külföldön élő, fiatal magyar rabbik a magyar zsidó közösség támogatására, a komoly szándékú betérések megkönnyítésére létrehozzák az irányzatokhoz nem kötődő Budai Bét Dint.

Rengeteg olyan zsidó családtörténetű, zsidó kötődésekkel rendelkező, a zsidóság iránt vonzalmat érző ember él Magyarországon, aki, annak ellenére, hogy zsidónak érzi magát, a zsidó közösségek perifériájára sodródik, a zsidó közösség tekintélyes része ilyen emberekből áll, olvasható a közleményükben.

Ha be akarnak térni, formális-vallási értelemben is csatlakozni kívánnak a zsidó közösséghez, az ő döntésüket szeretné támogatni a Budai Bét Din, amely az alapítók szerint nem kötődik irányzatokhoz.

Az alapítók: Bedő Viktória konzervatív, Langer Ármin rekonstrukcionista és Pollák Ariel szintén konzervatív rabbi.

A Budai Bét Din igyekszik mérsékelni a betérésekkel járó bürokráciát és ingyenes betérési lehetőséget kínál azoknak, akik komolyan elhatározták, hogy csatlakoznak Ábrahám szövetségéhez.

“Azon fogunk dolgozni, hogy ez a folyamat, a betérés maga és az azt megelőző, komoly tanulás örömteli, felszabadító, stresszmentes és spirituálisan elmélyült lehessen, az együttműködés, a kölcsönösség szelleme hassa át, ugyanakkor a betérés teljes folyamata megfeleljen a zsidó vallásjog előírásainak”, írják közleményükben.

Pollák Ariel, Bedő Viktória, Langer Ármin

A Bét Din, mivel tagjai jórészt külföldön élnek, évente egyszer-kétszer ülésezik majd, szándékai szerint úgy, hogy minden tagja, bírája jelen lesz, alkalmanként úgy, hogy a bírák némelyike zoomon jelentkezik be, de legalább egy tag a külföldön élők közül mindig személyesen lesz jelen.

A Bét Din előtti meghallgatást követő rituális fürdő helyszínei a vallási előírásoknak megfelelő természetes vizek lesznek.

A Budai Bét Din nem kíván kihívássá válni senki számára, nem kíván rivalizálni, nem érdeklik anyagi-intézményi kérdések, nem szeretne senkitől elvenni semmit, segíteni szeretne és szolgálni.

A Bét Din titkára, mindennapi ügyeinek intézője Vári György (Bét Orim) lesz.

Az érdeklődők ezen az e-mail címen léphetnek kapcsolatba velünk: budaibetdin@gmail.com

Vári György

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp