Rosszul sikerült körülmetélés miatt komoly műtéten esett át egy kisbaba

A babának hosszú és összetett műtétre volt szüksége, amelyet három sebész végzett a körülmetélési sérülések kezelésére. Még nem tudni, hogy sikeres volt-e a beavatkozás.

Hétfőn kórházba szállítottak egy csecsemőt Észak-Izraelben egy rosszul sikerült körülmetélés után, amelynek során a gyereknek majdnem a teljes nemi szervét amputálták. A mohelről későn derült ki, hogy nincs szakképesítése, és nem vett részt a kötelező képzésen.

A csecsemőt azonnal a haifai Rambam Health Care Campusba szállították a brit mila után, amely súlyos vágást okozott a nemi szervén. A kezeléshez három sebészre volt szükség egy hosszú és hihetetlenül bonyolult műtét elvégzéséhez, írja a jpost.com.

Dr. Akram Asadi szerint a sebészként eltöltött 20 éve alatt még soha nem látott ilyen súlyos sérülést egy körülmetélés miatt.

“Ez egy sokkoló eset, és a sérülés nagyon súlyos”, mondta.

Ennek ellenére a sérülés nem volt életveszélyes, a baba állapota stabil.

Egyelőre még korai megmondani, hogy sikeres volt-e a műtét, de maradandó károsodások várhatók – jelentette az izraeli sajtó.

A kép illusztráció

Mi a zsidó körülmetélés?

A körülmetélés a judaizmus egyik legfontosabb rituáléja, amelynek során egy mohel eltávolítja minden fiúcsecsemő fitymáját a születése után nyolc nappal.

Ez a hagyomány különböztette meg a zsidókat más népektől a történelem során.

A Ynet szerint a mohel ebben az esetben nem rendelkezett tanúsítvánnyal. Az ügyet a főrabbinátus és az Egészségügyi Minisztérium hivatalközi bizottsága is vizsgálja.

Az izraeli média arról számolt be, hogy a baba családja ismerte ezt a mohelt, aki a legidősebb fiukat is körülmetélte, ezért választották őt a feladatra.

“A körülmetélés egy sebészeti beavatkozás, amely készségeket és képzést igényel” – mondta Asadi az N12-nek. “Sajnos találkozunk olyan esetekkel, amikor egyértelmű, hogy a mohel kiképzésében hanyagság történt. Aki körülmetélést végez, annak a teljes képzést el kell végeznie, és teljesen ismernie kell az anatómiát.”

A bizottság emlékeztette a szülőket, hogy csak hitelesített mohelt használjanak körülmetéléshez.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp