Izraeli elnök: Németország a szabad világ egyik legfontosabb vezetője

Hercog elmondta, Izrael nagyra értékeli, hogy Németország vállalja a 11 izraeli állampolgár halálával végződő túszdrámáért az olimpiai játékok házigazdájaként viselt felelősséget.

Jichák Hercog az izraeli csapat ellen az 1972-es müncheni olimpián végrehajtott palesztin terrortámadás ötvenedik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen beszélt Berlinben a német parlamentben (Bundestag), ahol jelen volt a német államfő, a kancellár, az alkotmánybíróság elnöke és a Bundestag tagjai.

Hercog elmondta, Izrael nagyra értékeli, hogy Németország vállalja a 11 izraeli állampolgár halálával végződő túszdrámáért az olimpiai játékok házigazdájaként viselt felelősséget, és kárpótlást nyújt az áldozatok hozzátartozóinak.

A német-izraeli közös történelemről szólva aláhúzta, hogy Németország “csodálatos otthona” volt a zsidó népnek. A judaizmus évszázadokon át fejlődött, befolyásos, fontos rabbik sora tevékenykedett német földön, akik sok zsidó társukkal együtt hozzájárultak a zsidóság és egész Németország felemelkedéséhez.

Németország “mélyen beépült népem DNS-ébe”, de Németország egyben az a hely is, ahol a legsúlyosabb bűncselekményeket követték el a zsidóság ellen – tette hozzá Jichák Hercog, aláhúzva, hogy az emberiség történetében példa nélküliek mindazok a rémtettek, amelyeket a nácik és segítőik véghez vittek a zsidó nép megsemmisítésére.

Jichak Herzog és Olaf Scholz

A holokauszt emlékezetéről édesapja, Haim Hercog néhai államfő 1987-es németországi látogatásán tett kijelentését idézve hangsúlyozta, hogy csak a halottaknak van joguk felejteni.

Aláhúzta, hogy Németország nagy utat járt be a náci rezsim bukása óta, így már a szabad világ egyik legfontosabb vezetője, “a szellem és a kultúra motorja”, és Izrael büszke arra, hogy egy ilyen ország partnere lehet.

Kifejtette: ez a felfogás mutatkozik meg abban, hogy Németország a legfontosabb állami érdekei közé sorolta “Izrael szabadságát, biztonságát és a zsidó nép jólétét”.

Jichák Hercog vasárnap érkezett Németországba háromnapos hivatalos látogatásra. Tárgyalt Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnökkel és Olaf Scholz kancellárral, részt vett a palesztin terrortámadás évfordulójára a túszdráma utolsó helyszínén, a München melletti Fürstenfeldbruck légitámaszponton hétfőn tartott megemlékezésen.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp