Oroszországi rabbik az ukrajnai harcok befejezésére szólítottak fel

A rabbik továbbá aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a konfliktus feszültséget szül az oroszországi zsidók körében.

Az AP beszámolója szerint a rabbik hétfői összejövetelét a leginkább a Chábád mozgalomhoz kapcsolódó közösségek alkotta Oroszországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az ország két legnagyobb zsidó szervezetének egyike szervezte.

Vlagyimir Putyin Berel Lazar, Oroszország főrabbija és Alekszandr Boroda rabbi, az Oroszországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke körében 2016-ban (Fotó: Wikimedia Commons)

„Az Oroszország és a világ többi része közötti kapcsolatok a februárban kezdődött invázió óta rohamosan romlottak, ami gazdasági bizonytalanságot eredményezett, valamint különösen a zsidó közösségek körében, a félelem és az elszigeteltség évtizedek óta nem tapasztalt érzését kelti”

– olvasható a szervezet közleményében.

A konferencia állásfoglalást adott ki, amelyben „a békére és a vérontás beszüntetésére szólított fel” – áll a közleményben.

Üldöztetéstől félnek az orosz zsidók, ezrével hagyják el az országot – Kibic Magazin

Ukrajna lerohanása óta több mint 20 ezer zsidó hagyta el Oroszországot. A zsidók Izraelbe költözését (alija) segítő Szochnut szerint az Oroszországban élő, 165 ezer fősre becsült zsidó közösségből március óta már 20 500-an költöztek az országba, sok ezren pedig máshova, írja a 444 a BBC cikke nyomán.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp