Heisler hiányolja a kormány és az ellenzék állásfoglalását a Horthy-szobor ügyben

A Mazsihisz vizsgálja, jogi útra terelhető-e a szoborállítás a Parlamentben.

Rendkívüli módon hiányolja nemcsak az ellenzéki, hanem a kormánypártok állásfoglalását is a szoborállítással kapcsolatban

mondta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke a Klubrádió Megbeszéljük hétfői műsorában.

Heisler szerint a pártok mellett az egyházaknak is el kellene ítélniük azt, hogy Horthy Miklósnak szobrot állítanak a Parlamentben.

Annak nem tulajdonít különösebb jelentőséget, hogy hogyan rendezik be Dúró Dóra irodáját, inkább arra hívta fel a figyelmet, hogy a Mi Hazánk szoboravató performansza, hogy ilyenre a Parlamentben egyáltalán sor kerülhetett, egyszerűen provokáció, amelynek nagyon rossz üzenete van.

Heisler András
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Leszögezte, a Mazsihisz álláspontja szerint Dúró Dóra parlamenti irodája semmiképpen sem magánterület.

Utalt Schweitzer Gábor jogtudós álláspontjára, aki szerint a Horthy-szobor elhelyezése demokrácia- és alaptörvényellenes. A szövetség szakemberei, jogászai ebből a szemszögből vizsgálják az esetet.

Kitért arra is, hogy már korábban, Orbán Viktor tusványosi beszéde kapcsán – amelyben faji keveredésről is beszélt a miniszterelnök – megbeszélést kezdeményezett a kormányfővel, erre azonban nem kapott választ. Ezt semmiképpen sem tartja elegánsnak, és meglepetést okozna számára, ha bárminemű visszajelzést kapna.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp