Tízezer haszid zarándok védelmére készülnek az ukrán különleges erők

A kérések és figyelmeztetések ellenére sem hagyják ki breszlevi haszidok ezrei, hogy Nachman rabbi sírjához zarándokoljanak ros hasana idején az Ukrajna középső részén lévő Umánba.

Hiába kérték az ukrán hatóságok, valamint Jair Lapid izraeli miniszterelnök a breszlevi haszid mozgalom híveit, hogy a háborús helyzetre tekintettel ne utazzanak el Umánba, már több mint ezer haszid várja a helyszínen a zsidó újév, a ros hasana kezdetét, és további tízezer zarándok érkezésére számítanak a közép-ukrajnai városban.

Több mint harmincezer haszid zsidó ünnepelte a ros hasánát az ukrajnai Umanban – Kibic Magazin

Idén már több mint 30 ezer hászid zsidó érkezett szerdáig a világ különböző tájairól az ukrajnai Uman városába a zsidó újévet megünnepelni. A háromnapos umani zarándoklatot a hászid zsidók vidám táncos ünnepléssel töltik. Az UNIAN ukrán hírügynökség információi szerint több mint másfél ezer rendőr biztosítja majd a rendet az ország középső részében, Cserkaszi megyében lévő településen a zsidó ünnep alatt.

A háború és a Covid előtti időszakban 30-40 ezer haszid ünnepelt ebben az időszakban a mozgalom alapítója, Nachman rabbi sírjánál, most azonban az ukránok arra hivatkozva, hogy nem tudják garantálni a zarándokok biztonságát, azt kérték tőlük, hogy lehetőleg ne utazzanak be az országba.

Több ezren azonban úgy döntöttek, hogy vállalják a kockázatot, mint mondták, hozzá vannak szokva a háborúhoz, hiszen Izraelben állandóan háborús helyzet van.

Az ukrán hatóságok próbálnak felkészülni a tízezres tömeg érkezésére. A Ynet arról számolt be, hogy az ukrán különleges erők terrorelhárítási feladatokra, emberrablási szituációkra és túszmentési lehetőségekre is felkészülnek, a legnagyobb veszélyt azonban egy esetleges orosz rakétatámadásban látják. Az Umánba érkező haszidoknak ezért kijárási korlátozásokra és útlezárásokra kell számítaniuk.

A haszid zarándokokat két évvel ezelőtt a koronavírus-járvány miatti korlátozások akadályozták meg abban, hogy eljuthassanak Umánba. Akkor több ezren a fehérorosz határon táboroztak le arra várva, hogy bejuthassanak a külföldiek előtt lezárt Ukrajnába.

A Vöröskereszt segíti az ukrán határon rekedt haszid zarándokokat – Kibic Magazin

Több mint kétezer, az ukrajnai Umanba igyekvő haszid zarándok rekedt a fehérorosz határon, mivel az ukrán hatóságok a járványra hivatkozva lezárták az országot a külföldiek előtt. Több mint kétezer haszid zsidó várakozik már több napja a Csernyihiv megyében lévő Novi Jarilovicsi határátkelőnél, hogy bejuthasson a külföldiek beutazási tilalma ellenére Ukrajnába, és részt vehessen az umani éves zarándoklaton.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp