Németország bocsánatot kért az 1972-es müncheni terrortámadásért

Frank-Walter Steinmeier német államfő szerint a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet támadása háromszoros kudarc Németországnak.

Németország bocsánatot kér azért, hogy megtörténhetett az 1972-es müncheni olimpián az izraeli csapat ellen elkövetett terrortámadás

– jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német államfő hétfőn a 11 izraeli állampolgár halálát okozó támadás 50. évfordulójára rendezett emlékünnepségen.

Ezen a napon ejtették túszul és gyilkolták meg az izraeli sportolókat a müncheni olimpián – Kibic Magazin

1972. szeptember 5-én Münchenben a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet tagjai túszul ejtették az izraeli olimpiai csapat tizenegy tagját. A terroristák az összes izraeli sportolót meggyilkolták a túszdráma során. 46 évvel ezelőtt, ezen a napon a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet nyolc tagja betört a müncheni olimpián résztvevő izraeli csapat szálláshelyére, ahol tizenegy sportolót és edzőt túszul ejtett.

A szövetségi elnök a túszdráma utolsó helyszínén, a München melletti Fürstenfeldbruck légitámaszponton tartott megemlékezésen kiemelte, hogy a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet támadása háromszoros kudarc Németországnak.

Az első, hogy nem volt megfelelő az olimpia „biztonsági koncepciója”, a második, hogy megtörténhetett a támadás, a harmadik pedig, hogy az ügy kezelését német részről a feldolgozás helyett „a hallgatás, az elfojtás és a felejtés” jellemezte – mondta.
 Kifejtette:

Izrael a Németország iránti bizalmát is kifejezte azzal, hogy alig néhány évtizeddel a náci diktatúra után részt vett a német földön rendezett nyári olimpián, nemzeti csapatának tagjai között holokauszttúlélőkkel, de a házigazdák nem voltak méltók erre a bizalomra, mert a kudarcos felkészülés miatt nem tudták megakadályozni a merényletet.

Hozzátette: Németország békés, barátságos demokráciaként akarta megmutatni magát a nemzetközi közösség előtt a müncheni olimpián, amelyet azonban a terroristák „a zsidógyűlölet és az erőszak nemzetközi színterévé tettek”. A szembenézés, a feldolgozás elmaradása miatt öt évtizedig tartott, mire sikerült megállapodni az áldozatok jóvátételt követelő hozzátartozóival – utalt az államfő az évforduló előtti napokban véglegesített megegyezésre, miszerint Németország 28 millió eurót fizet az izraeli áldozatok rokonainak.

50 év után kapnak kárpótlást a müncheni terrortámadás áldozatainak hozzátartozói – Kibic Magazin

A német kormány megegyezett az 1972-es müncheni olimpián meggyilkolt izraeli sportolók családjaival a kártérítés összegében. A megállapodás történelmi, nem csak a pénzről szól, hanem a felelősség felvállalásáról is, amellyel ötven évig adós maradt a német fél – idézi a Népszava Jichák Hercog izraeli és Frank-Walter Steinmeier német elnök közös nyilatkozatát.

Így is sok még a nyitott kérdés, egyebek között nem tudni, hogy az elfogott palesztin terroristák pontosan milyen kapcsolatban álltak németországi szélsőségesekkel, és miért toloncolták ki őket a hatóságok feltűnően gyorsan

– tette hozzá Frank-Walter Steinmeier. Bejelentette, hogy az ügy feltárására történészekből álló német-izraeli munkacsoportot alakítottak.

Aláhúzta, hogy a terroristák nem Németországból származtak, és a felelősség a palesztin elkövetőket és líbiai segítőiket terheli. Megjegyezte: keserű tapasztalat, hogy palesztin és líbiai részről egyetlen politikai tisztségviselő sem fejezte ki sajnálatát a történtek miatt, vagy együttérzését az áldozatok hozzátartozóival.

Mindez nem menti fel Németországot, hiszen házigazdaként gondoskodnia kellett volna az olimpiai játékok biztonságáról

– mondta Frank-Walter Steinmeier.

A tanulságok között kiemelte, hogy a szabadság és a biztonság között nem ellentét feszül, hanem kölcsönös függőségi kötelék, ezért a demokráciának képesnek kell lennie az önvédelemre. A szabadságra épülő társadalom ugyan nem tud teljes védelmet biztosítani a terrortámadásokkal szemben, de törekedni kell erre, „ébernek kell lennünk a demokrácia belső és külső ellenségeivel szemben”, mert „olyan korban élünk, amelyben a liberális demokráciát egyre inkább támadják belülről és kívülről egyaránt” – mondta Frank-Walter Steinmeier.

Markus Söder bajor miniszterelnök is bocsánatot kért az áldozatok hozzátartozóitól. Mint mondta, Bajorország tartomány nevében bocsánatot kér a „hibákért és mulasztásokért”, és azért is, hogy évtizedekig elhúzódott a nyílt párbeszéd megindítása és az áldozatok hozzátartozóinak méltó kárpótlása.

Jichák Hercog izraeli államfő – aki vasárnap érkezett háromnapos hivatalos németországi látogatásra – bátornak és történelmi jelentőségűnek nevezte Frank-Walter Steinmeier beszédét, és egész Németországnak köszönetet mondott a terrortámadás ügyének feldolgozása iránti elkötelezettségéért. Mint mondta, Izrael számára a merénylet „nemzeti katasztrófa”, amelyet öt évtized alatt sem hevert ki, ezért is kiemelten fontos a tényfeltárás, különösen a közös történészcsoport munkája.

Saját testével tartotta az ajtót, miközben társait próbálta menteni – Kibic Magazin

Napra pontosan 50 éve történt a terrortámadás a müncheni olimpián, amely egyik áldozata, a nagy testű birkózóbíró, Joszef Gutfreund volt. Joszef Gutfreund Kisinyovban született 1931-ben, a holokausztot Romániában és Magyarországon bujkálva vészelte át. A családjával 1948-ban vándoroltak ki (alijáztak) Izraelbe, és Jeruzsálemben telepedtek le. Gutfreund itt kezdett el birkózással foglalkozni, majd lett pontozóbíró a szakágban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp