Horthy Sztálinnak köszönheti, hogy Nürnbergben nem ítélték el háborús bűnökért

Vásárhelyi Mária szociológus a napokban Facebook bejegyzésben reagált a Parlamentben elhelyezett Horthy-szobor kapcsán kialakult vitára.

Szerinte Ungváry Krisztián történész új fogalmat vezetett be a köznyelvbe azzal, hogy Horthy Miklóst “szelektív antiszemitának” nevezte.

Vásárhelyi Mária szerint Horthy teljesen antiszemita volt, és ezt a következő Horthy-idézettel támasztja részben alá:

Maga az érintett, Horthy Miklós így nyilatkozott erről: “Ami a zsidókérdést illeti, én egész életemben antiszemita voltam, zsidókkal sohasem érintkeztem. Tűrhetetlennek tartottam, hogy itt Magyarországon minden-minden gyár, bank, vagyon, üzlet, színház, újság, kereskedelem stb. zsidókezekben legyen, és hogy a magyar tükörképe – kivált külföldön – a zsidó. Azonban, minthogy a kormányzat egyik legfontosabb feladatának az életstandard emelését tartom, tehát gazdagodnunk kell, lehetetlen a zsidókat, kiknek minden a kezükben volt, egy-két év leforgása alatt kikapcsolni, és hozzá nem értő, leginkább értéktelen, nagyszájú elemekkel helyettesíteni, mert tönkre megyünk. Ehhez legalább egy emberöltő kell. Én hirdettem talán először hangosan az antiszemitizmust, azonban nem nézhetek nyugodtan embertelenségeket, szadista, oktalan megaláztatásokat, mikor még szükségünk van rájuk.”

Vásárhelyi szerint attól még, hogy Horthy néhány nagyon gazdag zsidóval jó viszonyt ápolt, attól még az országlása idején hozták a numerus clausust és még több tucat zsidótörvényt, az ő jóváhagyásával gyilkoltak meg válogatott kínzások után 23 ezer zsidót Kamenyec-Podolszkyban és ő volt Magyarország kormányzója, amikor 450 ezer vidéki magyar zsidót deportáltak majd meggyilkoltak Auschwitz-Birkenauban.

„Szerintem nincs olyan, hogy “szelektív antiszemitizmus”, valaki vagy antiszemita, vagy nem. A szelektív antiszemitizmus számomra ugyanolyan, mint amikor valaki azzal védekezik az antiszemitizmus vádja ellen, hogy “hogyan lennék én antiszemita, hiszen vannak zsidó barátaim”.

Mindemellett, ha létezne is “szelektív antiszemitizmus”, Horthy biztosan nem tartozna közéjük. Full antiszemita volt, akit csak azért nem állítottak háborús bűnösként Nürnbergben bíróság elé, mert egy másik tömeggyilkos, Sztálin kimentette onnan”, írja a szociológus.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp