Bizonyos vércsoportok növelhetik a stroke kockázatát 60 éves kor előtt?

Több mint félmillió embert vontak be a mintába a kutatók.

A Neurology folyóiratban szerdán megjelent tanulmány 48 olyan kutatást elemzett, amelyekben csaknem 17 000 agyvérzésben szenvedő és több mint 570 000 olyan ember vett részt, akiknél korábban nem fordult elő stroke, írja a jpost.com.

„Metaanalízisünk az emberek genetikai profilját vizsgálta, és összefüggéseket talált a vércsoport és a korai stroke kockázata között” – mondta Braxton Mitchell, a tanulmány társkutatója.

Melyik vércsoportban szenvednek nagyobb valószínűséggel stroke-ot?

Mitchell és kutatócsoportja, a University of Maryland School of Medicine munkatársai az A, AB, B és 0 vércsoportot vizsgálva azt találták, hogy az

A vércsoportú embereknél volt a legmagasabb a korai, 60 éves kor előtt jelentkező stroke kockázata.

Ahhoz, hogy ezt a következtetést levonják, a kutatók felosztották a résztvevőket vércsoport szerint, és ezt összehasonlították a stroke állapotával: korai stroke, késői stroke és stroke nélküliek. Azt találták, hogy a korai stroke-ban szenvedőknek nagyobb valószínűséggel van A vércsoportja és kisebb valószínűséggel 0-ás típusúak, összehasonlítva azokkal az emberekkel, akiknek később volt stroke-ja, vagy akiknek egyáltalán nem volt stroke-ja.

Ezenkívül a csapat megjegyezte, hogy a korai és késői stroke-ban szenvedők nagyobb valószínűséggel tartoztak a B-típusba, mint a kontrollcsoport.

Az American Heart Association szerint 2020-ban világszerte közel 3,5 millió ember halt meg ischaemiás stroke következtében.

A Marylandi Egyetem Orvostudományi Karának dékánja, Mark Gladwin felhívta a figyelmet a kutatás folytatásának sürgősségére.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp