Saját testével tartotta az ajtót, miközben társait próbálta menteni

Napra pontosan 50 éve történt a terrortámadás a müncheni olimpián, amely egyik áldozata, a nagy testű birkózóbíró, Joszef Gutfreund volt.

Joszef Gutfreund Kisinyovban született 1931-ben, a holokausztot Romániában és Magyarországon bujkálva vészelte át. A családjával 1948-ban vándoroltak ki (alijáztak) Izraelbe, és Jeruzsálemben telepedtek le. Gutfreund itt kezdett el birkózással foglalkozni, majd lett pontozóbíró a szakágban. 1964-ben már a tokiói olimpiára hívták meg bíráskodni, de bíróként két világbajnokságon is részt vett.

Joszef Gutfreund a Hegedűs a háztetőn főszereplőjével ölelkezik néhány órával a terrortámadás előtt

A 40 éves Gutfreundnak az 1972-es müncheni volt a második olimpiája. A birkózó versenyek előtt még megtekintette az izraeli delegáció többi tagjával az egyik müncheni színház Hegedűs a háztetőn előadását, majd nyugovóra tért az olimpiai faluban lévő szálláson.

Szeptember 5-én hajnalban kopogtatásra ébredt, amikor ajtót nyitott és meglátta a maszkos, fegyveres alakokat azonnal tudta, hogy terrortámadásról van szó. A 130 kilós Gutfreund a saját testével feküdt neki az ajtónak, miközben kiabálni kezdett a szobatársainak, hogy hagyják el a helyiséget.

Gutfreund kiáltására az egyik lakótárs, a súlyemelők edzője, Tuvia Sokolsky az ablakon keresztül el tudott menekülni, a többiek azonban későn eszméltek. A túlerő legyőzte a nagy testű pontozóbírót, aki a szoba többi lakójával együtt a terroristák fogságába esett. Gutfreund kiáltozására felébredt még a gyalogló Saul Ladany professzor, aki egy másik szobában aludt, és többeket figyelmeztetni tudott a veszélyre.

A müncheni olimpián elkövetett terrortámadásnak végül 11 izraeli sportoló és egy német rendőr esett áldozatául. Gutfreund azok között volt, akiket a Fekete Szeptember elnevezésű palesztin terrorszervezet tagjai egy München közeli reptéren mészároltak le a német rendőrség sikertelen túszszabadítási kísérletét követően.

Ezen a napon ejtették túszul és gyilkolták meg az izraeli sportolókat a müncheni olimpián – Kibic Magazin

1972. szeptember 5-én Münchenben a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet tagjai túszul ejtették az izraeli olimpiai csapat tizenegy tagját. A terroristák az összes izraeli sportolót meggyilkolták a túszdráma során. 46 évvel ezelőtt, ezen a napon a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet nyolc tagja betört a müncheni olimpián résztvevő izraeli csapat szálláshelyére, ahol tizenegy sportolót és edzőt túszul ejtett.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp