50 év után kapnak kárpótlást a müncheni terrortámadás áldozatainak hozzátartozói

A német kormány megegyezett az 1972-es müncheni olimpián meggyilkolt izraeli sportolók családjaival a kártérítés összegében.

A megállapodás történelmi, nem csak a pénzről szól, hanem a felelősség felvállalásáról is, amellyel ötven évig adós maradt a német fél – idézi a Népszava Jichák Hercog izraeli és Frank-Walter Steinmeier német elnök közös nyilatkozatát. A lap megjegyzi, hogy az eseményeket máig nem ismeri pontosan a nyilvánosság, de a két fél most ígéretet tett, hogy egy közös bizottságot állítanak fel a részletek kivizsgálására.

Az izraeli küldöttség bevonulása az 1972-es müncheni olimpia megnyitóján

Augusztus elején még arról szóltak a hírek, hogy az áldozatok családjai bojkottálni fogják a terrortámadás 50. évfordulója alkalmából rendezendő nagyszabású megemlékezést Münchenben, mivel nem tartották elég méltányosnak a német állam által korábban fizetni kívánt kárpótlás összegét.

A meggyilkolt sportolók hozzátartozóinak fizetendő kompenzáció összege most 28 millió euró lesz, amelynek javát a szövetségi állam állja, de hozzájárul Bajorország és München városa is, elismerve szerepét a tragédiában. A hozzátartozók szerint a helyi hatóságok rosszul reagáltak az 1972. szeptember 5-én lezajlott terrortámadásra, hibás lépéseiket okolják a 11 izraeli olimpikon és egy német rendőr haláláért.

Ezen a napon ejtették túszul és gyilkolták meg az izraeli sportolókat a müncheni olimpián – Kibic Magazin

1972. szeptember 5-én Münchenben a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet tagjai túszul ejtették az izraeli olimpiai csapat tizenegy tagját. A terroristák az összes izraeli sportolót meggyilkolták a túszdráma során. 46 évvel ezelőtt, ezen a napon a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet nyolc tagja betört a müncheni olimpián résztvevő izraeli csapat szálláshelyére, ahol tizenegy sportolót és edzőt túszul ejtett.

1972. szeptember 5-én nyolc palesztin terrorista mászott át a müncheni olimpiai falu kerítésén, amelyet alig néhány rendőr őrzött és közülük is csak kettő volt felfegyverezve az izraeli állami archívum dokumentumai szerint. A fegyveresek behatoltak az izraeliek szállására és miután megöltek két sportolót, börtönben őrzött bajtársaik szabadon bocsátását követelték.

A német rendőrök kaotikus akciója katasztrófához vezetett, hozzájárulva kilenc újabb izraeli sportoló, valamint egy rendőr halálához. A németek túl azon, hogy nem őrizték megfelelően a sportolókat, nem engedték közel az izraeli biztonságiakat az eseményekhez, azt sem hagyták, hogy a vészhelyzetben közreműködhessenek a megtámadottak kimenekítésében.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp