Két soméros fiatal kapta idén a Raoul Wallenberg szellemisége inspirálta svéd díjat

Markovics Anna és Dombi Miksa zsidó közösségeknek segítettek a háború sújtotta Ukrajnában.

A svéd Raoul Wallenberg Akadémia 2015-ben hozta létre az Ungt Kurage-díjat olyan fiatalok számára, akik valamilyen egyedi cselekedetük vagy rendszeres tevékenységük által civil kurázsiról tettek tanúbizonyságot. A díjra tavaly óta az magyar fiatalokat is lehetett jelölni.

Idén a Hasomer Hacair Magyarország zsidó ifjúsági szervezet két tagja, Markovics Anna és Dombi Miksa lettek az Ungt Kurage magyarországi díjazottjai. A magyar fiatalok az elismerést augusztus 27-én, a svédországi Raoul Wallenberg napján vették át Stockholmban, francia, spanyol, szerb és svéd díjazottakkal együtt.

Az indoklás szerint a Hasomer Hacair segélyszállítmányokat juttat el az ukrajnai zsidó közösségeknek. A kapcsolataik révén ezek a szállítmányok a háború alatt az ország legsebezhetőbb részeibe is eljutottak.

Anna és Miksa önkéntes munkája ebben kulcsfontosságú volt, a két fiatal nagy személyes áldozatot hozott azért, hogy segítsenek rászoruló embertársaikon. A zsűrit lenyűgözte az általuk tanúsított lendület, empátia és kreativitás.

Az Ungt Kurage-díj tavalyi budapesti átadójáról ebben a cikkben számoltunk be:

Magyar fiatalok viszik tovább Raoul Wallenberg örökségét – Kibic Magazin

A több ezer zsidó életét megmentő Raoul Wallenberg szellemisége inspirálta azt a Ungt Kurage (Fiatal Kurázsi) elnevezésű svéd díjat, amelyet most először magyar fiatalok is megkaptak. A svéd Raoul Wallenberg Akadémia 2015-ben hozta létre az Ungt Kurage-díjat olyan fiatalok számára, akik valamilyen egyedi cselekedetük vagy rendszeres tevékenységük által civil kurázsiról tettek tanúbizonyságot.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp