Többségbe kerültek az arabok a Jordán folyó és a Földközi-tenger közötti területen

Egy izraeli professzor szerint az arabok először kerültek többségbe Izraelben és a palesztinok lakta részek (Ciszjordániában és a Gázai övezet) együttes területén.

A katonai rádiónak nyilatkozó Arnon Szofer professzor szerint Izraelben, és az 1967-ben elfoglalt területeken együtt jelenleg mindössze 46-47 százalékban élnek zsidók, noha a hivatalosan nem zsidónak tekintett (általában apai ágon zsidó származású), de nem arab nemzetiségű izraeli állampolgárokkal együtt jelenleg 49,84 százalékban lakják nem arab izraeliek a Jordán folyó és a Földközi-tenger közötti területet.

Szofernek a Haarec című újságban ezen a héten közzé tett írása szerint Izraelben, Ciszjordániában és a Gázai övezetben együtt 2022-ben mintegy 7 millió 454 ezer zsidó él, miközben 7 millió 503 ezret számlál a már többségbe került arab lakosság.

Az arabok közül 2 millió 256 ezren a Gázai övezetben, 3 millió 244 ezren Ciszjordániában, és 2 millió 3 ezren az 1948-as tűzszüneti vonalakon belüli Izraelben élnek.

Izrael 1967 előtti területén mintegy 400 ezren vannak a se nem arab, se nem zsidónak tekintett lakosok, és újabb 400 ezren egyéb csoportok, vendégmunkások a Távol-Keletről, munkavállalási engedély nélkül Izraelben dolgozó európaiak, afrikai menekültek.

Az utóbbi években a zsidó lakosság az ultraortodoxok egyre növekvő aránya a zsidó nők átlagosan több gyereket szülnek, az arabok mégis többségbe kerültek, mert társadalmuk nagyobb arányban fiatal. Míg a zsidóknál ezer lakosra több mint 5 halálozás jutott, a palesztinoknál kevesebb idős él, és ezért ezer főből kevesebb, mint három vesztette életét.

Ez a térség a professzor szerint már ma, mintegy 15 millió lakosával a nyugati világ legtúlnépesedett területe lett, de 2065-re 31 millióan élnek majd ott a jelenlegi számítások szerint.

Az arabok és a zsidók aránya azért az egyik legfontosabb kérdése az izraeli politikának, mert ha nem jön létre a kétállami megoldással az önálló Palesztina az 1967-ben elfoglalt területen élő arab lakosság számára, hanem helyette egy közös állam alakul ki ezen a területen, akkor a demokratikus állami felépítés megőrzésével ez az ország elveszíthetné zsidó jellegét.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp