Dúró Dóra: Fontosabb, hogy Horthy mit tett a magyarságért, mint az, hogyan viszonyult a zsidósághoz

Az sajnos már nem derült ki, hogy a Mi Hazánk országgyűlési képviselője szerint a zsidók a magyarság részei voltak-e.

A Mi Hazánk sikeresen felavatta Horthy Miklós mellszobrát Dúró Dóra, az Országgyűlés alelnökének irodájában. Kövér László házelnök azzal az indokkal nem tiltotta meg a szoboravatást, hogy nincs semmilyen belső szabály arra nézve, hogy a képviselők milyen szobrokat helyeznek el az irodájukban.

Fotó: Dúró Dóra / Facebook

Az eseményt követően a 444 riportere Dúró Dórát többek között arról kérdezte, mit szól ahhoz, hogy Horthy kormányzóságának idején, itt született meg a modern világ első zsidótörvénye. Amire a szélsőjobboldali párt elnökhelyettese azt válaszolta, hogy:

„A numerus claususban a zsidó szó nem szerepel. Amiről ön beszél, az egyrészt a tanácsköztársaságra adott válasz volt gyakorlatilag, másrészt pedig a nemzetiségi arányokról volt szó.”

Dúró a későbbi zsidótörvényekről pedig azt mondta:

„Én úgy gondolom, hogy fontosabb egy államférfinek a magyarsághoz való viszonya, hogy mit tett a magyarságért, mint az, hogy mondjuk hogyan viszonyult a zsidósághoz.”

Arról, hogy akkor a zsidók nem voltak-e a magyarság részei, nem tudott már beszélni, mert ez messzire vezető kérdés, és mennie kellett ebédelni.

Nehezen vitatható Horthy felelőssége a magyar zsidóság sorsát illetően – Kibic Magazin

Turbucz Dávid történész szerint Horthy Miklós neve okkal köthető össze a népirtással, mert tekintélyével, pozíciójából következően jóváhagyta azt, ami 1944 tavaszán Magyarország területén történt. A Magyar Tudományos Akadémia A Horthy-korszak vitatott kérdései című konferenciáján Turbucz Dávid történész tartott vitaindító előadást a kormányzó megítélésével kapcsolatban. Az előadás teljes szövege a BBC History magazin decemberi számában jelent meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp