Ingyenes vezetett séták az ország egyik legkülönlegesebb zsidó temetőjében

Ingyenes vezetett séták várják az érdeklődőket szeptember 4-én, a Zsidó Kultúra Európai Napjai rendezvénysorozat részeként a budapesti Salgótarjáni utcai zsidó temetőben.

A Salgótarjáni utca zsidó temető 1874-ben nyílt meg a korabeli budapesti köztemető, a mai Fiumei úti sírkert szomszédságában. 1892-ig Pest egyetlen működő izraelita temetője, amelynek viszonylag kicsiny, 4,8 hektáros területe a századfordulóra megtelt.

Fotó: NÖRI

A pesti zsidóság elitjének végső nyughelyéül szolgáló mauzóleumok közül a legtöbb Fellner Sándor és Quittner Zsigmond nevéhez kötődik. A zsidó szimbólumok és a magyar népi motívumkincs elemeit egyesítő több síremléket, a szertartási és kapuépület a szecesszió korának magyar mestere, Lajta Béla tervezte.

Budapest ostroma után ide temették át a budapesti gettó halottjainak többségét, de az 1950-es évektől a temetőt már alig használták, az utolsó temetkezés az ezredfordulót követő években került sor.

A temető az 1960-as években pusztulásnak indult, a mauzóleumokat megrongálták és kifosztották, a szertartási épület kupolája az 1980-as években omlott be. Majd 2002-ben műemlékké nyilvánították, 2016-ban került a NÖRI kezelésébe.

Világörökségi színhellyé válhat a Salgótarjáni utcai zsidó temető – Kibic Magazin

A Nemzeti Örökség Intézete tervei szerint a Salgótarjáni utcai zsidó temető a felújítási munkálatokat követően világörökségi színhellyé válhat a jövőben. Azt szeretnék elérni, hogy legalább annyian látogassák majd, mint a prágai zsidó temetőt.

A Salgótarjáni utca zsidó temető Magyarország egyik legkülönlegesebb temetője, amely a szomszédos Fiumei úti sírkerttel együtt teljes képet ad a polgárosodó és gazdasági aranykorát élő Magyarországról – idézi a tájékoztató Móczár Gábort, a NÖRI főigazgatóját, aki hozzátette: a helyszín emellett a magyarországi szecesszió gyűjtőhelye is. Mint mondta, kevesen ismerik a temetőt, ezért fontosak az olyan alkalmak, amikor ráirányíthatják a figyelmet a főváros egyik kiemelt műemlékére, amelynek falai mögött az igazgató szerint „magyarságunk, történelmünk egy nagyon különleges lenyomatát találjuk meg”.

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) pénteki tájékoztatása szerint a 10 és 13 órakor induló sétákon a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A sétákra regisztrálni a Fiumei úti sírkert oldalán lehet a sírkerti séták menüpontban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp