Először alkottak teljesen mesterséges embriót izraeli tudósok

A fő cél, hogy a szintetikus emberi embriókból szintetikus szerveket hozzanak létre az emberek számára.

Az izraeli Weizmann Kutatóintézet munkatársai azt találták, hogy egérőssejteket “rá lehet venni” arra, hogy embriószerű struktúrává szerveződjenek, melyben bélszakasz, agykezdemények és dobogó szív található – írta a The Guardian online kiadása a Cell tudományos lapban megjelent tanulmány alapján.

Az embriót azért nevezik szintetikusnak, mert megtermékenyített petesejt nélkül alkották meg, és várhatóan a közeli jövőben a struktúra tanulmányozása pontosabb ismereteket ad arról, hogy a természetes embriók szervei és szövetei hogyan fejlődnek ki.

A tudósok úgy vélik továbbá, hogy az eljárás révén csökkenhet az állatkísérletek száma, a jövőben pedig az emberi sejt- és szövetátültetések új forrásához lehet jutni.

A kutatók most azt is felfedték, hogy sikerült eljutniuk odáig, hogy nagyjából ugyanazt tudják megtenni emberi sejtek felhasználásával, azzal a fő céllal, hogy szintetikus emberi embriókból olyan szerveket állítsanak elő, amelyeket át lehet ültetni olyan betegekbe, akiknek szükségük van rájuk – alapvetően szintetikus szervdonorok létrehozása.

Jacob Hanna

Egy interjúban Jacob Hanna, a Renewal Bio biotechnológiai cég (a szintetikus egérembriók sikerét elért cég) alapítója elmondta, hogy csapata emberi sejtekkel kívánja újraalkotni a kísérletet, 40-50 napos folyamattal. „terhességi időszak”, amelynek eredményeként apró szervekkel rendelkező embriók jönnek létre.

Ezeket az apró szerveket elméletileg be lehet majd gyűjteni, és teljesen működőképes donorszervekké vagy embrionális sejtekké növeszteni, amelyek bizonyos immunállapotok kezelésére használhatók.

Elég bizarrnak hangzik, de Hanna szerint ez az egyik legjobb megoldás az Egyesült Államokban tapasztalható szervdonor-hiány kezelésére: 106 000 személy vár donorra, és 17-en halnak meg minden nap, mert nem sikerült megfelelő donort fogadni.

Tavaly ugyanez a kutatócsoport mechanikus méhet fejlesztett, amely lehetővé tette, hogy természetes embriók napokon át növekedjenek az anyaállat méhén kívül.

Amikor természetes egérembriókkal hasonlították össze őket, a szintetikus embriók belső felépítésük és genetikai összetételük szempontjából 95 százalékban megegyeztek velük. Amennyire a tudósok meg tudták ítélni, a kialakult szervek működőképesek voltak.

Jacob Hanna, a kutatás vezetője szerint a szintetikus embriók nem valódi embriók, nincs meg bennük a lehetőség, hogy élő állat fejlődjön ki belőlük, vagy legalább is nem volt meg akkor, amikor egerek méhébe ültették be őket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp