Kétnapos rendezvénnyel nyílik meg a nagyközönség előtt a felújított kőszegi zsinagóga

Kőszegen befejeződött a zsinagóga teljes épületkomplexumának felújítása, amit kiállítással, kerekasztal-beszélgetéssel, vezetett túrákkal és könyvbemutatókkal egybekötött rendezvénnyel ünnepelnek.

A kőszegi zsinagógát 1859-ben avatták fel, az építkezés finanszírozója Schey Fülöp volt, aki ugyanabban az évben elsőként kapott magyarországi zsidóként nemesi rangot. Az ő tiszteletére nyílik meg az Egy kőszegi sikertörténet: a Schey család című kiállítás a frissen felújított zsinagógában.

A megújult kőszegi zsinagóga (Fotó: FTI-iASK)

A kiállítás csak az egyik eleme annak a kétnapos eseménynek, amelyet a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) szervezett, és amelyik az EMIH Zsinagógák hete rendezvénysorozathoz kapcsolódik. Az augusztus 28-29-én zajló rendezvényen a látogatók többek között részt vehetnek A zsinagógák múltja, jelene és jövője Magyarországon című kerekasztal-beszélgetésen, vagy akár vezetett túrán a zsinagógában.

Lesz még a zsidó temető megtekintésével egybekötött városi séta Zsidó emlékek Kőszegen címmel, illetve több izgalmas könyv bemutatója. A részletes programért érdemes erre az oldalra kattintani: https://iask.hu/hu/zsinagogak-hete-koszegen-az-fti-iask-szervezeseben-2022-augusztus-28-29-en/

A zsinagóga felújítása 2020-ban vette kezdetét, miután a magyar állam 2016-ban visszavásárolta. A korábbi tulajdonosok, akik közül az egyik egy ír kocsmát álmodott az épületébe, nem végeztek állagmegóvást, így a zsinagóga állapota leromlott.

A kőszegi zsinagóga 1983-ban (Fotó: Fortepan / Gazda Anikó)

Az FTI-iASK Kraft-programjának keretében ilyen körülmények között kezdte meg a felújítási munkálatokat, amelyek két évig tartottak. A teljes épületkomplexum (az udvar, a rabbi házak és a kerítés) rendbetétele idén fejeződött be. A felújítás költsége 650 millió forint volt.

A kőszegi zsinagóga a továbbiakban kulturális központként működik, de vallási szertartásokra is használható az épület. A vaol.hu idén áprilisban arról írt, hogy A FTI-iASK és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) együttműködési megállapodást szándékozik kötni a zsinagóga fenntartható működtetése érdekében.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp