Izraeli sztár meteorológus is kiáll az OMSZ kirúgott vezetői mellett

42 ország meteorológusa közleményben tiltakozik az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek menesztése miatt.

A Climate Without Borders elnevezésű nemzetközi meteorológus hálózat közleményben állt ki az augusztus 20-ai tűzijáték elmaradása miatt elbocsátott OMSZ-vezetők mellett. Az atv.hu szemlézte a szervezet közleményét, amelyik így kezdődik:

„Általában a szélsőséges időjárásról szóló történeteket osztjuk meg, ezen a héten azonban közösségünket nem a légtérben zajló anomáliák sokkolták, hanem az, hogy két magyar kollégánk azért vesztette el az állását, mert jól végezték a munkájukat.”

Danny Roup izraeli meteorológus a közlemény aláírói között

„Előrejelzőként az első feladatunk az élet és a vagyon védelme. Amikor a magyar meteorológusok veszélyt láttak az előrejelzésben, azt tették, amit bármelyikünk tenne: figyelmeztettek az életveszélyre. Ezért az országos meteorológiai szolgálat vezetőjét és helyettesét most elbocsátották a posztjukról” – írták.

Kiemelték, hogy minden tudomány a bizonytalansággal foglalkozik, de az időjárás talán mindenen túltesz. „Néha a legkevésbé valószínű forgatókönyv az, amelyik bejön – mint szombaton Budapesten –, és azok, akik szeretnek biztosra menni, azzal vádolnak minket, hogy tévedtünk” – írták, hozzátéve: ahogy a klímaváltozás egyre nagyobb méreteket ölt, a bizonytalanság úgy fog egyre inkább fokozódni.

„Előrejelzéseink néha tökéletlenek és népszerűtlenek lesznek, de – magyar kollégáinkhoz hasonlóan – továbbra is az embereket helyezzük a politika elé, és a tudományt arra használjuk, hogy az emberek biztonságát helyezzük előtérbe”

– zárják a közleményüket a meteorológusok, akik között Danny Roup, Izrael legnépszerűbb időjósa is megtalálható.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter hétfőn bocsátotta el az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetőit. Két nappal azután, hogy a meteorológusok esőt vártak augusztus 20-ra és emiatt az operatív törzs lemondta szombat délben az esti tűzijátékot. A vihar azonban nem érkezett meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp