Csibi, a legendás zsidó hős az MTK-jobbszélsőről

A válogatott futballista történeteként számon tartott írás a korabeli labdarúgás és az asszimilálódó pesti zsidóság életének is figyelemre méltó dokumentuma. 

Magyarországon szinte teljesen feledésbe merült a Csibi című, 1919-ben megjelent ifjúsági regény, pedig a Braun József – becenevén „Csibi” – válogatott futballista történeteként számon tartott írás a korabeli labdarúgás és az asszimilálódó pesti zsidóság életének is figyelemre méltó dokumentuma. 

„Izraelben az első héberre fordított gyerekkönyvek magyar kötetek voltak, Molnár Ferenctől A Pál utcai fiúk és Szenes Bélától a Csibi című futballregény, amelynek hősét Braun József ihlette, és részben a magyarországi zsidó közösségről szól. Igazi bestseller volt, az 1950-es évek végén fordíthatták le, és utána még vagy tíz kiadást megért. A hátterét persze az izraeli gyerekek nem tudták, fogalmuk sem volt arról, hogy a mese alapja valós történet”  – mondta a Nemzeti Sportnak adott interjújában Adi Rubinstein, a Game Changers című, magyar–izraeli sportkapcsolatoknak szentelt kiállítás Tel-Avivban született, magyar származású kurátora.

Braun József és a héberre fordított Csibi

A futballista Braun József 1901-ben Putnokon született a fővárosi zsidósághoz köthető VAC színeiben kezdte pályafutását, 1916-ban átigazolt az MTK-hoz, a Hungária úti csapatot jobbszélsőjeként 1926-ig kilenc bajnoki címig segítette, ez idő alatt 28 mérkőzésen szerepelt a válogatottban, és 11 gólt szerzett. Banktisztviselőként dolgozott, zsidó származása miatt munkaszolgálatra rendelték, 1943-ban a mai Ukrajna területén, Harkiv közelében máig tisztázatlan körülmények között halt meg.

A teljes cikk itt olvasható:

Csibi, azaz ifjúsági regény a legendás MTK-jobbszélsőről – NSO

Magyarországon szinte teljesen feledésbe merült a Csibi című, 1919-ben megjelent ifjúsági regény, pedig a Braun József – becenevén „Csibi” – válogatott futballista történeteként számontartott írás a korabeli labdarúgás és az asszimilálódó pesti zsidóság életének is figyelemre méltó dokumentuma.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp