Több tucat náci hajót hozott a Duna felszínére az aszály

A hajók még mindig lőszert és robbanóanyagot tartalmaznak.

Egy múlt pénteki jelentés szerint a második világháború alatt elsüllyesztett több tucat német hadihajó emelkedett újra a víz felszínére Kelet-Szerbiában a Dunában.

Mindez nagy valószínűséggel az utóbbi évek legsúlyosabb európai szárazságának köszönhető, írja a The Times of Israel. A Reuters hírügynökség jelentése szerint a Duna közel egy évszázada a legalacsonyabb szintjén volt.

A náci Németország fekete-tengeri flottájához tartozó hajók százai süllyedtek el a folyóban, amikor 1944-ben visszavonultak az előrenyomuló szovjet erők elől. Most több mint 20 hajó került napvilágra a szerbiai Prahovo folyami kikötőváros közelében, amelyek még mindig lőszert és robbanóanyagot tartalmaznak, – jelentette a Reuters.

A robbanóanyaggal megrakott hajók veszélyt jelentenek a hajózási útvonalakra, valamint Szerbia és Románia helyi halászatára. A Reuters értesülései szerint a feltárt hajók egy része 180 méterről 100 méterre szűkítette a folyó hajózható szakaszát Prahovo közelében.

„A német flotta nagy ökológiai katasztrófát hagyott maga után, amely minket, prahovoiakat fenyeget” – mondta a Reutersnek a 74 éves Velimir Trajilovic, egy helyi férfi, aki könyvet írt a hajókról.

A hírügynökség szerint márciusban a szerb kormány pályázatot írt ki a hajók megmentésére, valamint a lőszerek és robbanóanyagok elszállítására. A jelentés szerint a művelet költségét 30 millió dollárra becsülték.

Európában az elmúlt hónapokban rekordmagasságú hőmérsékletekkel kellett szembenézni, ami aszályhoz vezetett az egész régióban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp