Üldöztetéstől félnek az orosz zsidók, ezrével hagyják el az országot

Ukrajna lerohanása óta több mint 20 ezer zsidó hagyta el Oroszországot.

A zsidók Izraelbe költözését (alija) segítő Szochnut szerint az Oroszországban élő, 165 ezer fősre becsült zsidó közösségből március óta már 20 500-an költöztek az országba, sok ezren pedig máshova, írja a 444 a BBC cikke nyomán.

Pinchas Goldschmidt rabbi

A lap megjegyzi, hogy a tömeges kivándorlás okai között ott van a félelem a zsidóüldözéstől, ami élénken él a mai generációk fejében is, annak ellenére, hogy a kommunizmus bukása óta Moszkva komoly erőfeszítéseket tett a zsidó közösségek fejlesztésére.

Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbi a családjával két héttel a háború kitörése után előbb Magyarországra, majd Izraelbe menekült. Ezután lemondott tisztségéről, és felszólalt a háború ellen.

„Úgy éreztem, tennem kell valamit, hogy megmutassam, teljesen elhatárolódok Ukrajna inváziójától, de ha ezt Moszkvában tettem volna, veszélybe sodortam volna magam”

– magyarázta a rabbi, miért hagyta el Oroszországot.

Elmenekült Oroszországból a moszkvai főrabbi – Kibic Magazin

Pinchas Goldschmidtnem bírálta hangosan a háborút, de fnapokkal Oroszország támadása előtt felkereste a szomszédos moldovai rabbikat, hogy figyelmeztesse őket egy lehetséges menekültáradatra. A moszkvai főrabbi Izraelbe menekült Oroszországból, mert az orosz hatóságok nyomást gyakoroltak rá, hogy támogassa az ország Ukrajna elleni invázióját, de ezt megtagadta.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp