Anne Frank képregényt és a Bibliát is el kell távolítani egy texasi tankerület iskoláiból

Az Anne Frank naplójának képregény változatát egy texasi szülő szerint a diákok nem olvashatják szülői felügyelet nélkül.

A Fort Worth városához közeli Keller Független Iskolai Kerület vezetősége a múlt héten átmenetileg arra kötelezte az intézményeket, hogy távolítsák el polcaikról azokat a kiadványokat, amelyek ellen az elmúlt tanévben panasz érkezett. Ezeknél a műveknél tartalmi felülvizsgálatot kell indítani, és meg kell állapítani, hogy megfelelnek-e az oktatási irányelveknek.

A JTA beszámolója szerint az iskolákból eltávolítandó kiadványok között található két izraeli művész, a rendező Ari Folman és az illusztrátor David Polonsky által készített Anne Frank képregény, amely amolyan grafikus naplóba önti a fiatal lány gondolatait.

A 2017-ben megjelent képregénynek valószínűleg a női nemi szervekre, azonos neműekhez való vonzódására és más szexuális témákra vonatkozó utalásai miatt kellett lekerülnie a polcokról, ezeket ugyanis a texasi szülők a múltban „pornográfnak” minősítették. Az viszont nem derült ki, hogy az Anne Frank naplójával pontosan mi volt a problémája a képregényt bepanaszoló szülőnek, aki szerint ezt a könyvet a diákok nem olvashatják szülői felügyelet nélkül.

Egy kamaszlány ébredő szexuális érdeklődése az Anne Frank képregényben – Kibic Magazin

Eddig az apa által cenzúrázott részek is bekerültek az Anne Frank életének utolsó két évét bemutató képregénybe, amely azt az időszakot rögzíti, amikor a kislány egy amszterdami épület hátsó traktusában bujkált a családjával és másokkal. A képregény érdekessége többek között, hogy az üldöztetés és a szenvedés bemutatása mellett feltárja egy kamaszodó lány történetét, akiben már ébredezik a szexualitás iránti érdeklődés.

Nem csak az Anne Frank képregény akadt fent a szigorú rostán. Menniük kellett többek között az LMBTQ-témáról szóló ifjúsági kiadványoknak, el kellett távolítani a Nobel-díjas Toni Morrison Nagyonkék című regényét, de a texasi szülők még a Bibliát is bepanaszolták.

A tankerület gyakorlata nagy felháborodást okozott, az Anne Frank képregény eltávolítását Jonathan Greenblatt, a Rágalmazásellenes Liga vezetője egyszerűen csak szégyennek nevezte. A felzúdulás miatt a tankerület közleményben jelezte, hogy azok a könyvek, amelyek megfelelnek az általuk megállapított új oktatási irányelveknek, azonnal visszakerülnek az iskolák könyvtáraiba.

Idén év elején egy Tennessee állambeli iskolai körzetben gondolták úgy, hogy a Pulitzer-díjas Maus képregény alkalmatlan középiskolások oktatására. A döntést azzal indokolták, hogy a könyv a benne található káromkodások és meztelen ábrázolások miatt nem illik bele az iskolai tananyagba.

Meztelen egerek és csúnya beszéd miatt tiltották be a díjnyertes holokauszt-képregény oktatását több amerikai iskolában – Kibic Magazin

Egy Tennessee állambeli iskolai körzetben gondolták úgy, hogy a Pulitzer-díjas Maus képregény alkalmatlan középiskolások oktatására. A világhírű képregény szerzője, Art Spiegelman érthetetlennek nevezte azt a döntést, miszerint a a benne található káromkodások és meztelen ábrázolások miatt nem illik bele az iskolai tananyagba. Tennessee államban található McMinn megyei iskolai körzet vezetősége szerint viszont pontosan ez a helyzet.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp