Állami kitüntetést kapott az antiszemita botrányokba keveredő Siklósi Beatrix

A Kossuth Rádió csatornaigazgatója korábban David Irving brit holokauszttagadót hívta meg egy műsorába, rendszeresen antiszemita posztokat, rasszista vicceket és kurucinfós írásokat osztott meg a közösségi médiában.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adta át a mai napon Siklósi Beatrix újságírónak, a Kossuth Rádió csatornaigazgatójának az államalapítás napja alkalmából, közölte az MTI.

Gulyás Gergely átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Siklósi Beatrixnak augusztus 20. alkalmából (Fotó: MTI / Illyés Tibor)

Siklósi Beatrix a Kossuth Rádió élére való kinevezése ellen 2020 januárjában több zsidó szervezet is tiltakozott. A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) akkor levélben fordult a Médiatanács tagjaihoz, hogy Siklósi kinevezését vizsgálják felül a korábban napvilágot látott szélsőséges kijelentései és tevékenysége okán.

Az aHang petícióban kérte Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját, hogy „Siklósi Beatrixot azonnali hatállyal mentse föl pozíciójából, és nevezzen ki olyan embert a Kossuth Rádió igazgatói posztjára, aki tiszteletben tartja zsidó, roma vagy bármely más etnikai, vallási vagy szexuális kisebbséghez tartozó polgártársunk emberi méltóságát”.

A petícióhoz – amelyet 3500-an írtak alá – több szervezet, köztük a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB), a Kibic Magazint kiadó Zsidó Közösségi Fórum Szövetség (ZSKF), az Autonómia Alapítvány, a Magyarországi Cionista Szövetség és a Háttér Társaság is csatlakozott.

A Zsidó Közösségi Fórum is csatlakozott a Siklósi Beatrix felmentését kérő petícióhoz – Kibic Magazin

A 21 zsidó szervezetet magában foglaló Zsidó Közösségi Fórum is csatlakozott aHang nyílt leveléhez, amelyben az antiszemita botrányokba keveredő Siklósi Beatrix felmentését kérik a Kossuth Rádió éléről.

Siklósi Beatrix 2003-ban, az Éjjeli Menedék című műsor szerkesztőjeként hívta meg a műsorba David Irvinget, a holokauszttagadás miatt több országból kitiltott és jogerős börtönbüntetéssel sújtott brit történészt, aki többek közt arról beszélt, hogy az 1956-os forradalom „antiszemita pogrom volt” a „zsidó kormány” ellen. Akkor Siklósinak távoznia kellett a közmédiából.

2007-től Siklósi az Echo Tv-ben folytatta az Éjjeli Menedéket. A műsorban Szálasitól vett idézettől sem riadtak vissza. Közösségi oldalán, több alkalommal is, a holokausztot relativizáló, antiszemita, rasszista, kirekesztő tartalmakat idézett.

2014-ben főszerkesztői kinevezést kapott az MTVA Vallási, Nemzetiségi, Külhoni és Kiemelt Projektek élére. A hír hallatán a magyarországi történelmi egyházak akkori vezetői – Erdő Péter, Bölcskei Gusztáv, Gáncs Péter és Heisler András – közös levélben tiltakoztak. Ekkor az MTVA vezetése elvette Siklósitól a vallási műsorokat, nemzetiségi, külhoni és kiemelt projektek vezetőjeként dolgozott tovább.

Miután kinevezték az M5 csatorna élére, ott olyan műsorok is lemehettek, mint amikor arról beszéltek a stúdióban, hogy a Waffen SS Budapesten harcoló katonái is megérdemlik a hősi jelzőt.

Papp Dániel szerint egyébként minden rendben volt Siklósi kinevezésével, hiszen amikor az M5 csatornát vezette, oda még Köves Slomó is ellátogatott. Az EMIH vezető rabbija azonban kikérte magának a rá való hivatkozást Siklósival kapcsolatban, akinek kinevezését elfogadhatatlannak nevezte.

Alaptalanok a Siklósi Beatrix antiszemitizmusával kapcsolatot vádak az MTVA vezérigazgatója szerint – Kibic Magazin

Papp Dániel úgy véli, minden rendben van Siklósi kinevezésével, hiszen amikor az M5 csatornát vezette, oda még Köves Slomó is ellátogatott. Az EMIH vezető rabbija viszont kikéri magának a rá való hivatkozást. Több szervezet, köztük a 21 zsidó szervezetet magában foglaló Zsidó Közösségi Fórum Szövetség (ZSKF) is csatlakozott ahhoz a petícióhoz, amely Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió újonnan kinevezett igazgatójának posztjáról való felmentését követeli.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp