Fahidi Éva és Fliegauf Bence a deportálásról készít egy különleges oktatási anyagot

Az Élet Menete Alapítvány megbízásából készülő oktatási projekt befejezéséhez most támogatókat keresnek.

1944-ben az akkor 18 éves Fahidi Évát több százezer honfitársával együtt bevagonírozták és Auschwitzba deportálták. Éva túlélte a haláltábort. 78 év múlva, 2022-ben Az Élet Menete Alapítvány megbízásból, Fliegauf Bence egy oktatási anyag elkészítésére készült a deportálásról, olvasható az alapítvány Facebook-bejegyzésében. Az érzékenyítő anyag kulcs momentuma, egy ikonikus fotó, amelyen egy hajlott hátú, idős asszony három gyerekkel maga mellett a gázkamrák felé botorkál.

Fotó: Fortepan / Lili Jacob

Fliegauf Bence felkérte Fahidi Évát, hogy szerepeljen ebben a különleges oktatási projektben. Éva pedig igent mondott:

Fliegauf: De akkor…újra fel kell szállnod a vonatra.

Fahidi: Újra felszállok, drágám.

Fliegauf: De akkor újra ordítozni fognak a csendőrök, és rád záródik az ajtó. Nem fog mindez rettenetesen felkavarni téged?

Fahidi: De.

Fliegauf: Akkor?

Fahidi: Csináljuk!

Így aztán Fahidí Évát 2022-ben, 97 évesen, újra bevagonírozták, újra deportálták – még ha csak szimbolikusan is. Ezt az összetett pszichológia folyamatot dokumentáljuk. A forgatás napján Éva leveszi edző cipőjét, és ’40-es évekbeli régi bőr cipőbe bújik, kimerültre és elgyötörtre sminkeli őt a make-up artist, instruálja a rendező.

Éva kikapcsolja a mobilját, és felszáll a vagonba. Mit érez? Mire gondol? Hány felvételt bír ki? Sír? Nevet? Éva történetén keresztül a kollektív emlékezet labirintusában bolyongunk, egy bátor ember bátor döntésén keresztül látjuk összekeveredni a huszadik század poklát a huszonegyedik század elejének komplexitásával.

Fahidi Éva a forgatáson (Fotó: Fuchs Máté / Az Élet Menete Alapítvány / Facebook)

A projekt befejezéshez a készítőknek támogatókra van szüksége. Szeretnék megmutatni a közönségnek Fahidi Éva bátor döntését, ebben a nem mindennapi helyzetben. Ezért Az Élet Menete Alapítvány a projekt megvalósítására támogatásokat fogad az alábbi elkülönített számlaszámra:

OTP. 11714006-25994768

A közleményben kérik megjelölni: Fahidi projekt.

Az adományozó cégeket arra kérik, hogy közleményben a Fahidi projekt mellett tüntessék fel adószámukat is.

Nekem senki se mondja meg, milyen volt a holokauszt – Kibic Magazin

Sóvirág című tánc előadása évek óta nagy sikerrel fut a Vígszínházban. Furcsállja, hogy nagy dolognak tartják az emberek, hogy 93 évesen még táncol, mert számára nincs ennél természetesebb kifejezési eszköz. Szerinte levés nagyobb gonoszságot lehet elkövetni az igazsággal szemben, mint meghamisítani a történelmet. Interjú Fahidi Évával.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp