Virtuálisan bejárható a miskolci zsinagóga

A felújításra szoruló épületet 3D-es technológia segítségével most akár a fotelben ülve bárki megtekintheti.

A neoromán stílusú miskolci zsinagógát Ludwig Förster, a Dohány utcai zsinagóga építőjének tervei alapján emelték 1856 és 1863 között. Az épület jelenleg nincs a legjobb állapotban, de így is izgalmas lehet az a virtuális séta, amit a Mazsihisz Tudástár projektjének keretében mostantól bárki végigjárhat, akár otthon a fotelben ülve.

A Kazinczy utcai zsinagóga Miskolcon (Fotó: Kibic)

A mazsihisz.hu tájékoztatása szerint a virtuális séta során a miskolci zsinagóga központi imatere és karzata tekinthető meg, továbbá az épület kívülről is körbejárható. A séta útvonalán a megjelölt pontokon szövegek és képek érhetők el, amelyek további információkkal szolgálnak.

A Kultúrkincsek nevű oldalon eddig öt templom volt elérhető a virtuális technikával: a budapesti Hősök temploma, a makói ortodox zsinagóga, a nagykanizsai neológ zsinagóga, a soproni ó-zsinagóga és a szegedi új zsinagóga. Ehhez csatlakozik most a miskolci zsinagóga, a jövőben pedig a komáromi zsinagóga, valamint a Bonyhádon található ortodox és neológ templom is látható lesz az oldalon.

A Miskolcon tavaly készített riportunk itt olvasható:

Zajlik az élet a miskolci hitközségben a jobb sorsa érdemes zsinagóga árnyékában – Kibic Magazin

Deutsch Miklósnak, a Miskolci Zsidó Hitközség elnökének nagy álma, hogy megújulni lássa a város közel 160 éves zsinagógáját, amely jelenleg nincs használható állapotban. Attól függetlenül, hogy ez az álom megvalósul-e, vagy sem, a közösséget működtetnie kell tovább.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp