Nem léphet fel a jövőben a Szigeten az izraeli zászlót meggyalázó rapzenekar

Az izraeli zászlóval más fesztiválozóknak is gondjuk akadt. A TEV feljelentést tesz a spanyol Tribade tagjai ellen.

„A Sziget mintegy 30 éve olyan alapértékek mentén formálódott, mint a különbözőség elfogadása, az emberi méltóság tisztelete, az egymás iránti figyelem fontossága, az emberek és nemzetek egyenjogúsága, a béke és a szeretet jegyében. Ezeket az értékeket a mai napig valljuk és kiállunk mellettük. A Tribade nevű csapat közösségi oldalán közzétett videó olyan dolgokat közöl, amelyek a Sziget számára elfogadhatatlanok és teljesen ellentétesek a fesztivál említett alapértékeivel” – olvasható a Sziget fesztivál szervezői által a Blikknek eljuttatott közleményben.

„A videóban látható gyűlöletkeltő akciót maximálisan elfogadhatatlannak tartjuk, és teljesen elítéljük, a jövőben pedig nem kívánunk helyt adni a zenekar produkciójának”

– írta a lapnak Vető Viktória, a Sziget sajtófőnöke.

A szervezők közleménye azután született, hogy a fesztiválon fellépő barcelonai Tribade hip-hop zenekar tagjai vasárnap az Instagramra töltöttek fel egy olyan videót, amelyen egy izraeli zászlót firkálnak össze. A rapperek fekete filccel azt írták rá, hogy „Izrael nem létezik”, „Szabad Palesztina”, valamint egy „Ezt kapd be:” felirat után egy péniszt rajzoltak a zászlóra.

Izraeli zászlót gyaláztak meg a Sziget fesztiválon – Kibic Magazin

„Izrael nem létezik” – írták a zászlóra a Tribade nevű spanyol rapbanda tagjai, majd egy péniszt rajzoltak a zászlóra, amelyet izraeli fesztiválozók veszítettek ki a sátruk mellé. A barcelonai Tribade vasárnap este lépett fel a Sziget fesztiválon.

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) az esetet a zsidósággal szembeni gyűlölet érzelmi előkészítést megvalósító cselekménynek értékelte, aminek okán feljelentést tesz közösség elleni uszítás bűncselekménye miatt.

A Times of Israel a zászlógyalázást követően megjelenő cikkében egy izraeli fesztiválozót idéz, aki arról számolt be, hogy őt személyesen inzultálták a Szigeten, amikor az egyik koncert közben izraeli zászlót lengetett. Az izraeli fesztiválozóra a közönségből alkoholt öntöttek, kiabáltak rá, hogy szedje le a zászlót, amit megpróbáltak lerángatni.

A Tribade tagjai továbbra sem reagáltak semmit az esettel kapcsolatban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp