Elfogta a rendőrség a Frankel zsinagógára horogkeresztet festő férfit

A 48 éves elkövető beismerte tettét, szabadlábon védekezik.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság II. Kerületi Rendőrkapitányság önkényuralmi jelkép használata vétség gyanúja miatt indított nyomozást, miután a Frankel Leó úti zsinagóga biztonsági őrei bejelentést tettek arról, hogy valaki az épület falára horogkeresztet festett, illetve az épület liftjében is találtak festékkel fújt jelzéseket, írja a police.hu.

Horogkeresztet festettek a Frankel zsinagóga falára – Kibic Magazin

A zsinagóga különterméhez vezető liftben pedig azt írták ki, hogy „halál a zsidókra!”. Horogkeresztet festettek ismeretlenek a péntek esti ima alatt a Frankel zsinagóga hátsó, Árpád fejedelem úti falára, olvasható a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) honlapján. A zsinagóga különterméhez vezető liftben kifüggesztett, lakásfelújításról szóló lakóközösségi tájékoztatóra pedig azt írták két nappal korábban, hogy „halál a zsidókra!”.

A rendőrség tájékoztatása szerint a folyamatban lévő eljárásban a nyomozók azonosították a feltételezett elkövetőt, egy 48 éves budapesti férfit, akit a II. kerületi rendőrök 2022. augusztus 16-án elfogtak és előállítottak. Előállítását követően a férfit gyanúsítottként hallgatták ki, aki kihallgatásán a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismerte. A gyanúsított férfi szabadlábon védekezik.

Az antiszemita cselekményt Őrsi Gergely II. kerület polgármestere már korábban, a kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter egy mai Facebook-posztban ítélte el.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp