Egy izraeli orvos megmentette egy 12 éves terhes lány életét

A magzat meghalt, és majdnem az anya is belehalt a szülésbe.

Egy 12 éves ugandai lány életét mentette meg egy izraeli orvos, aki évente egyszer-kétszer önkéntesként segít afrikai betegeken. A lány elveszítette magzatát, és nőgyógyászati sérülést szenvedett.

Dr. Devorah Heymann, a rehovoti Kaplan Medical Center szülészeti és nőgyógyászati osztályának munkatársa. Egy önkéntes szervezetet hozott létre, amely fiatal nőket és lányokat segít Ugandában. Ő az egyetlen izraeli orvos, aki elismert orvosi rotációt végzett egy harmadik világbeli országban. Ez azt jelenti, hogy orvostanhallgatóként itt volt gyakorlaton a tanulmányai utolsó évében. Most évente egyszer vagy kétszer látogat el az afrikai országba, írja a jpost.com.

Doktor Heymann otthon szülő nőkön segít, akik nem tudnak eljutni kórházba és más egészségügyi intézményekbe. Vannak, akiknél a szülés következtében egy lyuk keletkezik a szülőcsatornában. Ez egy életveszélyes állapot, mert a vizelet vagy a széklet átjuthat ide, és ez súlyos fertőzéseket okozhat.

A magzati sipoly a nyugati országokban szinte ismeretlen, de a fejlődő országokban igen gyakori. Azok, akik az ugandai nők közül túlélik ezt az állapotot, nemcsak fizikailag szenvednek, hanem rendszerint kiközösíti őket a családjuk és a társadalom.

A doktornő nemrég tért vissza egy ugandai sebészeti táborból, ahol a 12 éves lányt kezelt. Ugandában az iskoláztatás sok lány számára jelent menekülést a korai terhesség elől, de a COVID-19 járvány miatt az ottani iskolákat bezárták, és újra gyakoribb lett a fiatal lányok várandóssága.

Ennek a lánynak a szülése nagyon nehéz volt, körülbelül két napig tartott, ráadásul a magzat nem élte túl a szülést, a lánynál pedig sipoly alakult ki. Doktor Heymann megmentette a műtéttel az életét, és talán egyszer még újra járhat iskolába.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp