Az áldozatok családjai bojkottálnák a müncheni terrortámadás 50. évfordulójának megemlékezését

A családok döntése mögött a német hatóságokkal a kártérítéssel kapcsolatos régóta húzódó vita áll.

Az 1972-es müncheni olimpián történt terrortámadás áldozatainak családtagjai bojkottálni tervezik a szeptember 5-én Münchenben tartandó 50. évfordulós megemlékezést – írja a Jerusalem Post a New York Times értesüléseire hivatkozva. A családok a német hatóságokkal a kártérítésről folytatott, régóta húzódó vita miatt hagynák ki az eseményt.

Ezen a napon ejtették túszul és gyilkolták meg az izraeli sportolókat a müncheni olimpián – Kibic Magazin

1972. szeptember 5-én Münchenben a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet tagjai túszul ejtették az izraeli olimpiai csapat tizenegy tagját. A terroristák az összes izraeli sportolót meggyilkolták a túszdráma során. 46 évvel ezelőtt, ezen a napon a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet nyolc tagja betört a müncheni olimpián résztvevő izraeli csapat szálláshelyére, ahol tizenegy sportolót és edzőt túszul ejtett.

A Fekete Szeptember nevű palesztin terrorszervezet által végrehajtott támadásban 11 izraeli sportoló vesztette életét, miután több órán át túszként tartották őket fogva. A támadás során egy német rendőr is meghalt. Az áldozatok családjai fenntartják, hogy a kártérítési felelősség Németországot terheli, mivel nem védte meg a sportolókat.

Jichák Hercog izraeli államelnök a tervek szerint részt fog venni a megemlékezésen. A lap szerint azonban nem világos, hogy a családok bojkottja befolyásolhatja-e a részvételét.

Az áldozatok családjai a múltban többnyire Németországot hibáztatták a sportolók védelmének elmulasztásáért, ami kártérítési követeléseik mögött állt. Júliusban a német kormány jelezte, hogy növelni fogja a felajánlott pénzösszeget, amit a hozzátartozók korábban „sértőnek” neveztek.

Emellett tavaly novemberben az áldozatok több családtagja 110 millió eurós kártérítést követelt Líbiától a támadásban játszott szerepe miatt. A hozzátartozók azt állították, hogy az akkori líbiai vezető, Moammer Kadhafi támogatta és aktívan segítette a támadókat, miután azok elmenekültek Münchenből.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp