Magyar-zsidó mérnök ötletéből született a náci Volkswagen Bogár

A nácik teljesen le akarták választani Josef Ganz nevét a Volkswagen projektről, mivel zsidó volt.

Februárban nyílt a Millenárison az Álmok álmodói 20 című kiállítás, amely magyar tudósok tudományos és technikai vívmányait mutatja be többek között a közlekedés, az orvoslás, az energia vagy az infokommunikáció területéről.

Itt látható az az 1933-as Standard Superior, amit Josef Ganz tervei alapján készítettek, s ami később Hitlert is inspirálta. Erről konyvet is Paul Schilperoord holland író, aki arra volt kíváncsi, hogyan tervezhette meg egy zsidó származású mérnök Hitler Volkswagen projektjének alapjait.

Josef Ganz 1898. július 1-jén született egy budapesti zsidó családban, apja a német-zsidó Hugo Markus Ganz, anyja Török Mária volt. A család később Bécsbe, majd Frankfurtba költözött, és megkapták a német állampolgárságot.

A fiatal Ganz gépészmérnöknek tanult, majd már 1930-ban egy nagyszabású terven kezdett dolgozni: ezek voltak a Volkswagen Käfer („Beetle”, bogár) alapjai, és végül 1933-ban készült el az első, később tömeggyártásra kerülő autó, épp abban az évben, amikor Hitlert kancellárrá választották.

Ganz zsidó származása elfogadhatatlanná tette őt a nácik számára, mikozben az ötleteit használni akarták. A Gestapo letartóztatta Ganzot, később amikor kiszabadult, végleg elhagyta Németországot.

A német állam nemcsak eltiltotta Ganzot a további szabadalmak kiváltásától és publikálásától, de hivatalosan be is tiltották nevének használatát, 1934 áprilisától fogva egészen a második világháború végéig szaklapban nem írták le a nevét.

„Teljesen le akarták választani a nevét a Volkswagen projektről, mivel zsidó volt” – véli Schilperoord, így végül a nácik kicsavarták Ganz kezéből az ötletet.

Az üldöztetés elől Ganz Svájcba menekült, ám a svájci kormány mérsékelten tanúsított megértést a népirtás elől menekülő zsidók iránt. A háború után Franciaországba, majd 1951-ben Ausztráliába ment. Utóbbi helyen még dolgozott egy ideig, majd rossz egészsége miatt munkaképtelen lett, 1967-es halála előtt adósságokat is felhalmozott.

Josef Ganz életéről és munkáiról itt lehet bővebben olvasni:

True father of the VW Beetle concept – Josef Ganz

More than 80 years ago, Jewish engineer JOSEF GANZ amazed the people of Frankfurt by racing his revolutionary MAY BUG prototype over the city streets and sidewalks. This lightweight, rear-engined car was part of his dream for the German people: a Volkswagen that anyone could afford.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp