A Simpson családnak köszönhetően lett híres egy izraeli kibuc

A népszerű animációs sorozat egyik részében váratlanul bukkant fel a csodás elhelyezkedésű kibuc látképe.

A Simpson család egyik májusi epizódjában feltűnt egy izraeli kibuc látképe. Az animációs sorozat 33. évadának 20. részében Egy kibuc Izraelben felirattal jelent meg egy varázslatos táj, ahol egy kis folyó partján láthatóak a zöld fás területen lévő házak, amelyeket szántók és a háttérben sivatagos hegyek vesznek körül.

Jelenet a Simpson családból

Azóta a közösségi média nyughatatlan népének sikerült megfejtenie, hogy a népszerű sorozatban egy rövid jelenet elejéig bemutatott település nem más, mint az Izrael északi részén, a Bét Seán völgyében található Nir David kibuc.

A Simpson család fent említett részében a kibuc képének bevágását követő jelenetben Homer Simpson egy Nehorai nevű, kipát viselő izraeli farmerrel beszélget.

A Times of Israel beszámolója szerint a településen keresztülfolyó Amal nevű patak miatt tavaly társadalmi vita kezdődött, mivel a közeli Bét Seán város lakói szabad hozzáférést szeretnének a patakhoz. Az elkerített, zárt közösségben élő kibuc lakói azonban nem igazán lelkesednek az ötletért.

A közösségi média egyik felhasználója azt is megállapította, hogy ha angolul beírjuk a Google keresőjébe, hogy a kibbutz in Israel (egy kibuc Izraelben), akkor az első kiadott fotók egyike pont az a légi felvétel a Nir David kibucról, amelyik alapján a Simpson családban látható rajz készült.

A Nir David kibuc egy légi felvételen

Nir David kibucot 1936-ban alapították, zömében lengyel zsidó bevándorlók eredetileg Tel-Amal néven. A kibuc nevét egy évvel később változtatták Nir David-ra David Wolffsohn, a Cionista Világszövetség második elnöke után, mert Wolffsohn leszármazottai pénzadománnyal támogatták a kibuc étkezdéjének megépítését.

A ’80-as évek elején aztán a kibuc eredeti nevét is visszakapta, így most Nir David (Tel-Amal) a hivatalos neve. A kibucot 2021-ben 743-an lakták.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp