Polgár Judit elsőként kapta meg a Nemzetközi Sakkszövetség Icon-díját

A Nemzetközi Sakkszövetség az Icon-díjjal Polgár Judit évtizedeken átívelő, milliókat inspiráló munkáját ismerte el.

A magyar szövetség pénteki tájékoztatása szerint a magyar nagymester – aki a jelenleg zajló sakkolimpián szakkommentátorként van jelen az indiai Chennaiban – a 2019-es Európai Sakk Legenda-díj és a 2021-es World Chess Hall of Fame tagság után ezúttal a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) Icon-díját kapta meg, közölte az MTI.

Polgár Judit

„Nagy megtiszteltetés, hogy elsőként vehettem át a FIDE Icon-díjat, mégpedig egy kivételes eseményen, a 44. Sakkolimpián, Indiában. Ez a díj több évtizedes sportolói pályafutásom, valamint a sakk népszerűsítése és a nők sakk orientációjának ösztönzése terén végzett munkám elismerése. A munka folytatódik: napról napra sokat kell tennünk azért, hogy minél több lány tapasztalhassa meg a sakk szépségét, azt az élményt és tudást, amit ez az ősi játék nyújt” – nyilatkozta Polgár Judit a díj átvételét követően.

„Minden lehetséges módon igyekszem eljuttatni ezt az üzenetet a lányoknak és szüleiknek: arra törekedjenek, hogy a legtöbbet hozzák ki a tehetségükből, önmagukból, mert ha nem szorítjuk a lányokat korlátok közé, ha sikerekkel, ösztönzően építik és építjük az önbizalmukat, az élet bármely területén megállják a helyüket!”

– hangsúlyozta a magyar nagymester.

Polgár Judit idén márciusban a Dubai 2020 Magyar Pavilonnal együttműködve szervezte meg a Polgár Judit vs The World eseményt, a világ első interaktív közösségi sakk szimultánját, amely a FIDE elnöke szerint mérföldkő volt a sakk népszerűsítésében.

Mariya Gabriel, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kulturális ügyekért, oktatásért és ifjúságért felelős tagja, uniós biztos, a 2021-es Polgár Judit Világsakkfesztivál fővédnöke követendő példaként jellemezte a képességfejlesztő oktatási programot, a Polgár Judit Módszert, amit a FIDE és az Európai Sakkszövetség (ECU) népszerűsít, továbbá szakmai téren is támogat.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a szövetségi hírlevélben kiemelte, hogy Polgár Judit Magyarország büszkesége, a nemzetközi sakkvilág meghatározó szereplője, a legsikeresebb női sakkozó a sportág történetében.

Polgár Judit nemrég legyőzte az ötszörös világbajnok Magnus Carlsent egy madridi parkban, ahol egy 3-3 percből álló schnell partira futottak össze.

Polgár Judit percek alatt megverte a norvég sakkvilágbajnokot – Kibic Magazin

Véletlenül botlottak egymásba, de azért gyorsan leültek egy partira a Retiro parkban. A magyar sakkozó, nemzetközi nagymester Madridba látogatott, ahol az egyik útja a Retiro parkban található sakk-klubba vezetett. A helyszínen pedig véletlenül Magnus Carlsen világbajnokba botlott. Magnus Carlsen ötszörös világbajnok norvég sakkozó éppen a madridi Retiro parkban sakkozott a helyiekkel, amikor Polgár Judit megérkezett.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp